Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Marko: Mercedes bude opět dominovat

Marko: Mercedes bude opět dominovat

Jeho motor je mistrovské dílo, změní to jen nová pravidla.

Red Bull se už pilně připravuje na další sezónu s pohonnou jednotkou od Renaultu a Helmut Marko nevěří v návrat do boje o mistrovský titul. A co víc, šanci nemá ani Ferrari a ostatní týmy. Pohonná jednotka Mercedesu je příliš dobrá a německá automobilka si náskok udrží až do nejbližší velké změny pravidel.

"Mercedes bude stejně dominantní jako v uplynulých dvou letech, proto všichni mluví o změně. Je to proto, že současný motor Mercedesu je uměleckým dílem jeho inženýrů," řekl poradce Red Bullu pro motorsport.

"Ale nevím, jestli je to dobré i pro F1. Současný koncept je příliš komplikovaný, příliš drahý a příliš tichý. Tento motor nás stojí přibližně 30 milionů amerických dolarů (ročně) a pokud se odstraní omezení vývoje, protože ostatní potřebují nějak dohnat ztrátu, tak cena ještě poroste.

Chápu, že Mercedes nechce změnu, ale když jde o celý sport, tak je třeba přemýšlet jiným způsobem. Jednoduše potřebujeme, aby byly motory dostupné pro každý tým, co teď evidentně nejsou. Proto je důležité prosadit nezávislého dodavatele.

Momentálně to vypadá tak, že od roku 2018 budeme používat jiný typ motoru, který bude v první řadě dostupný, bude mít sílu 1000 koní, bude levnější a bude v něm mnohem méně elektroniky, takže bude opět více záležet na jezdcích a méně na inženýrech sedících na boxové zídce. Pokud se naplní slib Jeana Todta, tak buď se změní přístup velkých týmů, nebo se prosadí nezávislý dodavatel motorů."