Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sauberu dominance jednoho týmu nevadí

Sauberu dominance jednoho týmu nevadí

Za Schumacherovy éry byla převaha větší a diváci spokojeni.

Zatímco se z několika stran ozývají hlasy, že Formule 1 v současnosti trpí dominancí Mercedesu, Monisha Kaltenborn, šéfka týmu Sauber používajícího motory Ferrari, nevidí na převaze nejlepšího týmu nic strašného.

"Já jsem to (dominanci jednoho týmu) nikdy nevnímala jako negativní stránku naší série, protože každý už byl v takové situaci," řekla Kaltenborn. "Když si vzpomenete na roky Michaela Schumachera, kolik let (s Ferrari) vládli tomuto sportu? A nezapomeňte na všechno, co jim k tomu pomohlo - pneumatiky vyvíjené na míru jednomu týmu nebo dokonce jednomu jezdci. Na názor jiných týmů se nikdo neptal.

Některé týmy mají více fanoušků a některé méně fanoušků, takže spokojenost závisí také na tom, který tým vyhrává. Tehdy byla na tribunách vidět převážně červená barva a pro sport to bylo dobré období, nebyl problém se sledovaností, sponzory ani jinými obchodními záležitostmi."

Sport si jen musí dávat pozor, aby dominantní tým nezískal i politickou převahu a nezačal svou sobeckostí ničit celý sport.

"V F1 hraje každá stáj svou roli a týmu jako je ten náš může být celkem jedno, že vpředu dominuje jeden tým. Je ale důležité, aby se dominance nezneužila na zatlačení sportu někam, kde by to pro sport nebylo dobré.

Je třeba, aby byly respektovány všechny týmy. První, druhý i desátý, každý je potřebný a každý přispívá k zábavnosti F1."

Odlišný názor má Christian Horner, šéf týmu Red Bull. Dominance Mercedesu v uplynulých dvou sezónách je prý mnohem drtivější, než vítězství jeho týmu v sezónách 2010 až 2013.

"Předvídatelné výsledky a vítězové jsou pro sport vždycky špatné," řekl Horner. "Ve dvou z našich vítězných sezón se o titul bojovalo do posledního závodu. Nezdá se mi, že by někdo chtěl vidět, jak Alonso jen bezcílně krouží. Všichni ho chtějí vidět závodit. A chtějí vidět i Daniela Ricciarda a Sebastiana Vettela jako závodí s Lewisem Hamiltonem a Nicem Rosbergem."