Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

2. února se bude rozhodovat o budoucnosti pneumatik

2. února se bude rozhodovat o budoucnosti pneumatik

Jezdci a týmy se musí dohodnout, co vlastně chtějí.

Pirelli už má dost nejednotnosti v F1 a chce, aby mu 2. února bylo jasně řečeno, jaké pneumatiky má začít vyvíjet pro sezónu 2017. Pro tento rok dostalo úkol vyrobit rychleji degradující pneumatiky, aby byli jezdci opět nuceni absolvovat minimálně dvě zastávky v boxech v každé velké ceně. Jezdcům se však tento přístup nelíbí a veřejně požádali o návrat ke konzervativnějším, rychlejším a prý i bezpečnějším pneumatikám, jaké se používaly před rokem 2011.

"Jsme připraveni začít dělat na tom, co tento sport chce. Potřebujeme ale, aby se jezdci, týmy a promotér dohodli," řekl Paul Hembery, sportovní ředitel Pirelli. "Potřebujeme znát směr a v návaznosti na něj i možnost testovat nová řešení."

Podle rozhovoru BBC s Berniem Ecclestonem se zdá, že změna přístupu k pneumatikám bude mít i jeho podporu. Na "milión procent" souhlasí s tím, že jezdci by měli “jezdit celou dobu naplno“ a už o tom prý i mluvil s vedením Pirelli. F1 by se také neměla zdráhat dovolit špičkovým týmům testovat nové pneumatiky s novými vozy.

"Pirelli se mnou stoprocentně souhlasí. To je to, o co žádají - špičkový tým se špičkovými jezdci a ne tým, který nebude moci zatlačit až na limit a s jezdcem, který by to ani nedokázal."

V současnosti platná smlouva mezi F1 a Pirelli vyprší na konci této sezóny, ale Pirelli už má novou s platností do roku 2019. V přímém souboji porazilo Michelin.

"Oni (Michelin) chtěli F1 ovládat. Chtěli nám říkat, co máme dělat," vysvětlil Ecclestone.