Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Jasuhisa Araj končí

Jasuhisa Araj končí

Honda rozhodla o jeho nahrazení.

Jasuhisa Araj končí na pozici sportovního ředitele Hondy a nebude už ani vést její program v F1.

Araj vedl celý návrat Hondy do F1 již od přípravné fáze, v rámci které byla zřízena ultramoderní továrna v japonské Sakuře, kterou automobilka vybavila několika špičkovými dynamometry a přesunula do ní své špičkové inženýry a taky uzavřela exkluzivní smlouvu s týmem McLaren.

Před první sezónou se optimisticky mluvilo o pole position v první velké ceně sezóny, vítězstvích, později vítězství a pódiových umístěních, ale konečným výsledkem první sezóny partnerství McLaren-Honda byl zisk 27 bodů a předposlední místo v Poháru konstruktérů. Araj přesto vedl i přípravu na sezónu 2016 a představenstvo Hondy o jeho odvolání rozhodlo až dnes.

Arajův odchod bude součástí reorganizace sportovního oddělení Hondy. Do čela projektu v F1 se postaví Jusuke Hasegawa a odpovědnost za ostatní aktivity v motorsportu převezme Kendži Ohtsu. Jasuhisa Araj neodchází okamžitě, na nějaký čas se má přesunout do pozice poradce.

araj15

Araj byl obhájcem nekompromisního přístupu japonské automobilky, kvůli kterému se ani nepokusila získat zkušené inženýry z Mercedesu, Ferrari nebo Renaultu a místo toho zaučuje vlastní dlouholeté zaměstnance respektující její firemní kulturu. To se uprostřed minulé sezony nesetkalo s pochopením McLarenu, který tehdy údajně vedení Hondy požádal o Arajovo nahrazení.

Sportovní šéf Hondy během roku 2015 zažil i pár velmi nepříjemných okamžiků. V italské Monze mu nepříliš uctivý novinář položil otázku, zda se už špičkovým jezdcům McLarenu, Fernandu Alonsovi a Jensonu Buttonovi, omluvil za zpackanou sezónu. Na domácí půdě v Suzuce si pak spolu s kolegy vyslechl, jak Alonso posílá motor Hondy do nižší série GP2 , protože v F1 se s ním závodit nedá.