Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Nové předpisy opět směřují k zrychlení o 5 sekund

Nové předpisy opět směřují k zrychlení o 5 sekund

FIA odsouhlasila nové vozy i nový kvalifikační formát.

V poslední době nepochybně není lehké udržet si přehled v novinkách, které mají začít platit už letos v Austrálii a dalších, které jsou plánovány na rok 2017.

V roce 2017 měla přijít velká změna spočívající hlavně v zrychlení vozů o 5 sekund na kolo. Když se ukázalo, že většina týmů to chce dosáhnout prostřednictvím zvýšení aerodynamického přítlaku, Pirelli návrh smetlo ze stolu s tím, že pneumatiky by takovou zátěž nevydržely. Minulý měsíc byl proto odsouhlasený méně extrémní návrh z dílny McLarenu, který počítá se zvýšením aerodynamického přítlaku přibližně o 25 procent a zrychlením vozů o 3 sekundy.

FIA ale včera vydala oficiální zprávu, v níž potvrzuje změny v předpisech a tam se píše, že první simulace naznačují, že na většině okruhů monoposty zrychlí o 4 až 5 sekund na kolo.

Podrobnosti mají být domyšleny a odsouhlaseny do 30. dubna. Do té doby ještě může FIA  třeba požádat Pirelli o úpravu vlastností pneumatik pro sezónu 2017, ale na programu zůstává především nedokončená diskuse o pohonných jednotkách. FIA chce s automobilkami dořešit ještě cenu pohonných jednotek pro nezávislé týmy, povinnost dodávat nezávislým týmům, zmenšování rozdílů ve výkonnosti a nová opatření ke zlepšení zvuku motorů.

Zvrat přišel taky v příběhu změny kvalifikačního formátu. Ještě na začátku týdne byl Bernie Ecclestone přesvědčený, že do Velké ceny Austrálie se nestihne připravit software, který by zvládl v reálném čase sledovat průběh eliminační kvalifikace a změnu bude třeba odložit až na květnovou Velkou cenu Španělska. Včera večer však prohlásil, že software může být připravený včas, a tak FIA změnu odsouhlasila a jezdci budou z kvalifikace vypadávat po jednom.