Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

EU nadále vyšetřuje nespravedlivou soutěž v F1

EU nadále vyšetřuje nespravedlivou soutěž v F1

Budou se muset vyjednávat nové smlouvy?

Bernie Ecclestone potvrdil, že nadále "probíhají rozhovory" s orgány Evropské unie ohledně rozdělování peněz a hlasovacích práv v F1.

Týmy Force India a Sauber totiž v září loňského roku podaly oficiální stížnost na Formuli 1 pro její nespravedlnost a protiprávnost. Odvolávají se přitom na zákony proti dohodám bránícím spravedlivému soutěžení a zneužívání dominantního postavení na trhu.

Dva nezávislé týmy tak chtějí dosáhnout zrušení dvoustranných smluv mezi velkými týmy a Formula One Management, díky nimž tyto týmy dostávají desítky milionů dolarů ročně. Dalším cílem je zrušit Strategickou skupinu F1, která jako jediná navrhuje změny pravidel a jejíž stálými členy jsou pouze Ferrari, Red Bull, McLaren, Mercedes a Williams a všechny ostatní týmy mají vždy jen jednoho zástupce.

"Čím dál více se zajímají o náš nespravedlivý způsob fungování. Probíhají rozhovory a oni udělají, co budou považovat za správné," přiznal 85letý Brit.

Bernie Ecclestone sám podepsal dohody o "penězích bokem" i o vzniku Strategické skupiny F1, ale nyní prohlašuje, že je bez problémů roztrhá.

"Ano, EU to může prozkoumat a říct: "Musíte je roztrhat!""

Jde však o tytéž smlouvy, kterými se velké týmy zavázaly k účasti v F1 minimálně do roku 2020 a kvůli zrušení Strategické skupiny by se zřejmě musela otevřít Concordská dohoda, základní smlouva mezí týmy, FOM a FIA.