Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Horner: Verstappena jsme stáhli z přestupového trhu

 Horner: Verstappena jsme stáhli z přestupového trhu

O výměně se uvažovalo už před VC Ruska.

Christian Horner přiznal, že za výměnou Daniila Kvjata a Maxe Verstappena bylo více než jen nespokojenost s Rusovými výsledky a naopak velká spokojenost s výsledky nizozemského jezdce. Obecně se předpokládá, že během tohoto roku se dohodne hodně jezdeckých přestupů, jelikož několika jezdcům ve špičkových týmech končí smlouvy a Horner je rád, že nyní už nikdo nemá naději získat 18letou stoupající hvězdu.

"Samozřejmě, nikdo nemůže pochybovat, že Max je v F1 hořké zboží. Je jenom přirozené, že jiné týmy mohly projevit zájem o jezdce, který ukázal tolik talentu a schopností. Toto také zabilo trh s jezdci, pokud tedy mluvíme o Red Bullu a dohledné budoucnosti," řekl Horner, ale do detailů už jít nechtěl.

"Neřeknu vám to přesně, ale ano, nyní je zavázán na několik let."

Nemůžeme tedy říct, že by byla výměna zcela nespravedlivá, je Verstappenovou zásluhou, že Red Bull nechce riskovat, že ho ztratí ve prospěch Ferrari, Mercedesu nebo jiného týmu. O Kvjata nyní zřejmě nebude velký zájem, ale může se vrátit do RBR.

"Ukázali jsme, že se to může stát. Smlouvy nám umožňují přesouvat jezdce mezi týmy."
 
Začal se proces rozhodování už před incidenty v prvním kole závodu v Rusku?

"Samozřejmě, mnoho lidí řekne, že to bylo drsné a možná nespravedlivé rozhodnutí, ale Red Bull je v unikátní pozici. Máme čtyři kokpity v týmech Red Bull Racing a Toro Rosso a dá se říci, že všechny naše vozy jsou konkurenceschopné. Také máme obrovské množství informací o našich jezdcích. Přicházejí k nám z juniorského programu, vidíme jejich vývoj v simulátoru, analyzujeme jejich výkony na trati, sbíráme velmi mnoho dat, poznatků, informací a spojujeme je s dalšími testy.

A přišli jsme k závěru, že Daniil není v takové formě jako jeho týmový kolega. V číslech se dá vidět opakující se vzorec, začali jsme uvažovat o Maxovi a smlouvy nám umožnily udělat výměnu. Rozhodli jsme se nečekat a udělat to před evropskou částí sezóny.

Mnozí vidí incident v Rusku jako katalyzátor, ale posuzovalo se toho mnohem víc než jen jedno nedělní odpoledne. Jak jsem řekl, máme k dispozici mnoho informací a zvažovala se spousta věcí a faktorem byla samozřejmě i dlouhodobá budoucnost týmu Red Bull Racing a jeho jezdecké dvojice. Mohli jsme čekat na test po VC Velké Británie nebo až do konce roku, ale řekli jsme si, že pokud to chceme udělat, tak to uděláme před návratem F1 do Evropy.
"
Šéf Red Bull Racingu popřel, že by Max Verstappen, nebo jeho otec Jos, vyhrožovali odchodem do jiného týmu.

"Ne, z této strany jsme nebyli pod tlakem. Max byl vlastně překvapenější než Daniil a on sám ani jeho management nevyvíjeli žádný tlak."

A ještě jedna zajímavost, Verstappen a Kvjat si vyměnili vozy, pohonné jednotky i pneumatiky, ale na jejich platech se nic nezměnilo.

"Platy obou jsou fixní, takže se tímto vůbec nezmění a oba budou vydělávat jako dosud."