Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

"Toyota používala data Ferrari."

"Toyota používala data Ferrari."

Teď jim je ale nemůže vrátit, jsou smíchána s daty Toyoty.

Státní zástupce Siegmar Raupach z Kolína nad Rýnem, kde sídlí tým formule 1 Toyota, obvinil automobilku, že měla k dispozici a použila data Ferrari.

V rozhovoru pro italský list Gazzetta dello Sport hovořil Raupach o současném vyšetřování, ve kterém jsou dva bývalí zaměstnanci Ferrari obviněni z průmyslové špionáže. Toyota se ovšem hájila tím, že data byla nalezena v domě jednoho z obviněných a že automobilka sama nemá s aférou nic společného. Ani jeden z obviněných už u Toyoty nepracuje.

Podle Raupacha však Toyota data Ferrari použila.

Ta byla před rokem nalezena v podobě softwarového kódu v továrně Toyoty při policejní razii. Té se na žádost italského státního zástupce zúčastnili i dva italští policisté, kteří byli Ferrari podrobně informováni o tom, co mají hledat.

"Našli, co hledali, významnou část softwaru nakopírovanou do programu aerodynamického tunelu Toyoty," řekl Siegmar Raupach, který také dodal, že Toyota nyní podnikla právní kroky proti tomu, aby se tato data vrátila zpátky do Itálie s tím, že jsou majetkem Toyoty. Kdyby neuspěla, Ferrari by se vrátilo víc, než jim bylo odcizeno.

Siegmar Raupach doslova řekl: "Toyota řekla: Nakopírovali jsme software Ferrari do našich programů a když jim je teď vrátíme, Ferrari bude ve výhodě. Naše data jsou nyní smíchána s jejich a my na nich nemůžeme pracovat. Jinými slovy, náš software je smíchán s jejich a když jim jej teď vrátíme, dostanou víc než jim bylo odcizeno."

Řízení se může táhnout, státní zastupitelství si vyžádalo kompletní obsah všech souborů.

"Je to hodně těžké, objem dat je obrovský," řekl Raupach. "Kdybychom je chtěli vytisknout, vydalo by to na více jak 10 000 stran. Nyní přemýšlíme, jak to vše udělat."