Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Projekt Reiter Young Stars zavítal na legendární trať v Pau

Projekt Reiter Young Stars zavítal na legendární trať v Pau

Na účastníky čekal technicky náročný městský okruh.

Těsné souboje, úzké uličky, talentovaní jezdci, déšť, vážná nehoda ... tak to byly jen některé hlavní atributy druhého závodního víkendu Reiter Young Stars, odehrávajícího se na 2.760 metrů dlouhé městské trati ve francouzském Pau.

Vzdálenost mezi Pau a dílnami týmu Reiter Engineering představuje více než 1.500 kilometrů a druhý víkend RYS tak neprověřil pouze jezdce, ale i logistické a technické zázemí celého týmu.

Oproti prvnímu víkendu, jehož dějištěm byla Monza, vyrazil na jih Francie i hlavní koordinátor celého projektu, český závodník Tomáš Enge.

"Okruh v Pau představuje historickou trať, která je hodně úzká a hrbolatá. Do toho navíc většinu času pršelo, a tak mne velice překvapilo, že se v úvodních jízdách dařilo těm jezdcům, kterým se příliš nevedlo při prvním víkendu v Monze. Mezi závodnicemi začala nejlépe Anna Rathe z Norska. Anna je zvyklá na špatné povětrnostní podmínky a v úvodním tréninku nadělila vítězce z Monzy, Caitlin Wood, celých deset vteřin a s přehledem potom také ovládla RYS hodnocení v sobotním závodě. Caitlin se ale v průběhu víkendu s tratí dostatečně sžila a v poslední jízdě zajela pět nejrychlejších kol a po zásluze se tak stala nedělní vítězkou Reiter Young Stars. Městská trať si vyžádala celou řadu střetů, z nichž jeden byl velice vážný. Doreen Seidl měla v závěrečné části prvního tréninku kontakt s jiným autem. Byla to velká rána, ve vysoké rychlosti a na našem autě došlo k poškození monokoku. Všechny bezpečnostní prvky ale zafungovaly na 100% a Doreen vyvázla z nehody bez jakéhokoliv zranění," tak začíná své vyprávění o francouzské misi mladých pilotů Tomáš Enge a dále dodává:

"Všichni piloti se na počátku víkendu chovali maximálně disciplinovaně a k jízdám přistupovali s pokorou a odhodláním, což je jedním ze základních principů závodění. Bohužel se ale v neděli někteří nechali strhnout atmosférou a skončilo to třemi rozbitými auty. Byly to celkem tvrdé kontakty, při nichž daní jezdci natvrdo poznali, jak umí být městské tratě záludné. V přestávce před dalším podnikem jim budeme muset vštípit staré známé pravidlo, že zajíci se sčítají až po honu. Má práce v průběhu celého víkendu spočívala hlavně v odpovídání jezdcům na nejrůznější otázky, týkající se nejen nastavení a práce s autem, ale také strategie a přípravy na závod. Odměnou nám všem pak bylo pódiové umístění v hodnocení obou závodů evropské série GT 4. V tom prvním večerním se o to postarala dvojice Maciej Dreszer a Mads Siljehaug (RYS Team Hohenberg), přičemž Mads si v tomto náročném mokrém závodě připsal také autorství nejrychlejšího závodního kola. V tom druhém, který se však oproti sobotní jízdě odjel celý na suchu, se na bronzový stupínek podařilo probojovat dvojici Lennart Marioneck/Tim Stupple, hájících barvy týmu RYS Team Holinger. V rámci hodnocení RYS, kde rozhoduje průměr pěti nejrychlejších kol, se v kategorii jezdců mezi vítězi stali Mads Siljehaug a Thomas Kerb (RYS Team WP Performance)."

"Musím říci, že mám radost a to nejen z dosažených výsledků, neboť všichni jezdci jeli na městské trati úplně poprvé, ale že i dokázali obstát v poli třiadvaceti mnohem zkušenějších posádek. Dále mne také potěšil vzrůstající zájem o celý projekt, a tak přípravy na sezónu 2017 na sebe nenechaly dlouho čekat. Hned po skončení italského víkendu, se nám začali ozývat noví zájemci, ale i jezdci, kteří z nějakého důvodů nemohli startovat již letos. Také jsme zaznamenali zvýšený zájem o možnost testování naší GéTé čtyřky a tak si myslím, že nás v letošní sezóně čeká ještě hodně zajímavý program. Aktuálně nejbližší testy nás čekají již příští týden v Brně a další testování máme naplánováno na první polovinu června." těmito slovy uzavírá Enge hodnocení francouzského víkendu.

Reiter Young Star bude za dva měsíce pokračovat na další legendární trati a tou bude belgické Spa-Francorchamps (8.-10. července).

Hodnocení RYS po druhém podniku v Pau:

 Pořadí  Ženy  Body
 1.  Caitlin Wood  83
 2.  Laura Kraihamer  81
 3.  Rebecca Jackson  62

 

 Pořadí  Muži  Body
 1.  Thomas Krebs  69
 2.  Lennart Marioneck  64
 3.  Cedric Freiburghaus  40

Autor fotogalerie: Joel Kemasenko

Druhý podnik projektu RYS v uličkách Pau
Druhý podnik projektu RYS v uličkách Pau
Druhý podnik projektu RYS v uličkách Pau
Druhý podnik projektu RYS v uličkách Pau
Druhý podnik projektu RYS v uličkách Pau

Prezentace stájí na internetu

Názvy stájí jsou viditelnou součástí odkazu. V kolonce Škola je uvedena národní příslušnost a sídlo univerzity, z níž pochází inženýři a student marketingu.

 Škola  Facebook  Web
  Herdfordshire  RYS Team Holinger  http://rys-holinger.eu/
  Saarlandes  RYS Team KTM  http://rys-ktm.eu/
  Wroclav  RYS Team Kiska  http://rys-kiska.eu/
  Louvain  RYS Team InterNetX  http://rys-internetx.eu/
  Tallin  RYS Team True Racing  http://rys-true-racing.eu/
  ČVUT Praha  RYS Hohenberg Event  http://rys-hohenberg-event.eu/
  Aachen  RYS WP Performance  http://rys-wp-performance.eu/
  Bayreuth  RYS Team Pankl  http://rys-pankl.eu/