Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Ferrari špatně odhadlo degradaci pneumatik

Ferrari špatně odhadlo degradaci pneumatik

Vettel pochválil rychlost vylepšeného vozu.

Ferrari včera prohrálo strategickou bitvu s Mercedesem a Lewisu Hamiltonovi bez přímého souboje vrátilo vedení závodu. Šéf Scuderie Ferrari přiznává, že jeho tým prostě špatně odhadl rychlost opotřebovávání pneumatik. Sebastian Vettel se po raketovém startu z třetího místa přehnal kolem Nica Rosberga i úřadujícího šampiona a už do první zatáčky vjel jako vedoucí muž závodu. Své místo ale opustil už v jedenáctém kole, během fáze virtuálního safety caru. Na nových super-měkkých pneumatikách si bez problémů poradil s oběma jezdci Red Bullu, ale Hamilton byl na svých starých pneumatikách příliš rychlý, a totéž se opakovalo na konci závodu, kdy Vettelovi nebyly téměř nic platné ani o 13 kol novější měkké pneumatiky.

"Přecenili jsme degradaci pneumatik," řekl krátce po závodě Arrivabene. "To je důvod, proč jsme ho zavolali na výměnu a nebylo to správné rozhodnutí. Ale netřeba to zbytečně nafukovat, prostě jsme dnes udělali chybu."
 
Vettel mohl pochválit alespoň celkovou rychlost vozu vybaveného novým turbem, vždyť do cíle dorazil pouze 5 sekund po Hamiltonovi, a to se ve snaze rychle smazat jeho náskok párkrát nevešel do poslední šikany a ztratil tak celé sekundy.

"Během celého závodu jsem jel, co to dalo. Celkem brzy jsme přešli na odlišnou strategii, která nás měla vrátit na čelo závodu, jenže Lewis zůstal na trati a sledoval, co dělají pneumatiky. Asi vydržely o něco déle, než jsme očekávali. Kvůli tomu bylo těžké využít čerstvější pneumatiky ke smazání ztráty, ale celkově jsme měli dobrý víkend. V pár posledních závodech jsme měli problémy, ale tady se ukázalo, že vůz má rychlost a dokážeme ji z něj dostat. Byl to zábavný závod. Nerad na někoho nebo něco ukazuji prstem. Degradace pneumatik prostě nebyla tak vysoká, jak jsme očekávali."

Kimi Räikkönen včera, stejně jako v kvalifikaci, nedokázal udržet pneumatiky v ideální teplotě a do cíle dojel až na šestém místě. Vettel se tak v tabulce šampionátu dostal nad něj i nad Daniela Ricciarda a před Velkou cenou Evropy mu patří třetí příčka.