Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA odmění mladé jezdce za bezpečnou jízdu

FIA odmění mladé jezdce za bezpečnou jízdu

Budou mít lepší šanci dostat se do F1.

FIA oznámila, že jezdce juniorských sérií bude za dodržování pravidel a nezpůsobování kolizí odměňovat dvěma body do zásobníku, který musí naplnit, pokud se chtějí ucházet o místo v F1.

Bodový systém byl zaveden jako reakce na zprávu, že za tým Toro Rosso bude jezdit pouze 17letý Max Verstappen, který podle některých insiderů, nebyl dostatečně připraven na jízdu ve voze F1. Dnes již víme, že Toro Rosso a Red Bull si vybraly dobře, ale bodový systém zůstal v platnosti a měl by sloužit i jako obranný val proti tzv. platícím jezdcům, tedy jezdcům, kteří mají více sponzorských peněz než talentu. Jezdci může být vydána superlicence, pouze pokud během uplynulých tří sezón nasbíral alespoň 40 bodů. Například prestižní juniorská série GP2 odměňuje vítěze série i druhého v pořadí 40 body a 40 bodů se dá získat i za vítězství v Evropském šampionátu F3, WEC a IndyCar, piloti několika jiných sérií potřebují k získání 40 bodů alespoň dvě dobré sezóny.

Novinka FIA může pomoci mladým jezdcům, kteří po sečtení bodů skončí těsně pod čarou. Podmínkou udělení těchto bonusových bodů je, aby jezdec absolvoval celou sezónu, aniž by mu stevardi udělili trestné body za porušení pravidel. Do systému zároveň přibude Formule E jako plnohodnotná bodovaná série, dosud vyhrával možnost požádat o licenci jezdce F1 pouze vítěz série a ostatní odcházeli bez bodů. Druhým přírůstkem do systému je australská série V8 Supercars.