Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault plánuje další zlepšení motoru

Renault plánuje další zlepšení motoru

Red Bull může dostat nové koňské síly.

Red Bull je spokojený s rychlým zlepšením motorů Renault a Christian Horner prozradil, že sezónu by mohl končit s ještě výkonnější pohonnou jednotkou.

Francouzské automobilce se podařilo dosáhnout velké zlepšení už během zimy a Red Bull má od Velké ceny Monaka (resp. v případě Maxe Verstappena od Velké ceny Kanady) k dispozici takzvanou B-verzi. I díky tomu si mohl z rychlých tratí v Kanadě, Ázerbájdžánu a Rakousku odvézt slušný počet bodů a v Silverstone byl Max Verstappen téměř vyrovnaným soupeřem Mercedesu. Renault přitom zvládá dělat velké pokroky bez velkého utrácení vývojových žetonů, letos ještě utratil jen 11 a po kapsách mu jich zbývá ještě 21. Všechny asi použít nestihne, ale několik by mohl utratit před VC Japonska.

"Myslím, že by to mělo být kolem Japonska," řekl Horner. "Museli byste se zeptat Renaultu, my jsme dostali jen tuhle indicii. Jsem přesvědčený, že už našli správný směr vývoje a dělají rychlé pokroky. Myslím, že můžeme čekat významný progres.

Nové pohonné jednotky by pak mohly jezdcům vydržet až do konce sezóny, tedy pět závodů.
 
Horner dále hovořil o tom, jak časy Red Bullu nezlepšuje pouze vyšší hrubý výkon, ale také skutečnost, že díky němu mohou používat ideálnější nastavení svého vozu. Část zlepšení se tak neukazuje na rovinkách, ale v zatáčkách.

"Stále jezdíme s velmi malým přítlakem a na to se nabalují další problémy, jako například problém (s rychlou degradací pneumatik) v Baku, ale jsme o něco rychlejší. Motor se letos rozhodně zlepšil, takže jsme se dostali do situace, ve které můžeme (jen) trochu upravit nastavení křídel a díky tomu být konkurenceschopní i na rovinkách."