Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Budkowski postavil do pozoru šéfy téměř všech týmů

Budkowski postavil do pozoru šéfy téměř všech týmů

Z FIA si někam odnese všechna jejich největší tajemství

Ředitel technického oddělení F1 Mezinárodní automobilové federace Marcin Budkowski dal výpověď. Tříměsíční zákaz pracovat ve F1 se mu ovšem už krátí a většina velkých stájí zuří.

Budkowski přišel do FIA přímo z F1. Začínal u týmu Prost, byl CFD aerodynamikem i šéfem projektů aerodynamiky Ferrari a v McLarenu vystřídal posty vedoucího aerodynamika, hlavního traťového aerodynamika, vedoucího vývoje projektů aerodynamiky a zastupujícího šéfaerodynamika. V listopadu 2012 se konečně stal hlavním aerodynamikem. V květnu 2014 ale jeho kariéra dojela k výhybce, když opustil McLaren a na konci roku se stal zaměstnancem FIA, kde svůj talent a zkušenosti opět využil k rychlému postupu.

Problém tkví v tom, že Budkowski neoznámil, kam odchází. Smlouva s FIA mu po třech měsících umožní opět pracovat pro některý z týmů a on jako ředitel technického oddělení pro F1 měl přístup k citlivým informacím stájí i dodavatelů pohonných jednotek, a to včetně návrhů z oddělení výzkumu a vývoje zaslaných federaci kvůli dobrozdání. S informacemi o dokončených i aktuálních projektech všech deseti týmů nyní může být mimořádně cenným zaměstnancem jednoho z nich.

V malajsijském Sepangu se už kvůli tomu setkali zástupci Ferrari, Mercedesu, Williamsu, McLarenu, Red Bullu a Force India, tedy všech členů Strategické skupiny F1, aby o problému diskutovali. Velké týmy poslaly Charliemu Whitingovi důraznou žádost, aby Budkowskeho okamžitě odstřihl od přístupu k informacím o jejich vozech a motorech. Šéf Red Bullu poskytl na tohle téma i rozhovor.

"Máme velký problém s tím, že by mohl skončit v jiném týmu," řekl Christian Horner. "Do člověka v Marcinově postavení se vkládá obrovská důvěra. Byl v extrémně privilegované pozici, navštívil naše větrné tunely, viděl detaily našich vozů pro příští sezonu. Pouze tříměsíční zákaz práce pro některého ze soupeřů... to absolutně nestačí. Doufám, že se to nestane a nepochybuji, že to bude velké téma nejbližšího setkání Strategické skupiny."

Nebouří se všechny velké týmy, jeden je výjimkou. Celý padok se shodl v názoru, že Budkowski má namířeno do Renaultu.