Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren už má tak dobré šasi jako Ferrari

McLaren už má tak dobré šasi jako Ferrari

S posunem na úroveň Red Bullu čeká na Hondu.

Dobrá rychlost a výsledek v Maďarsku nezvýšily pouze bodové konto McLarenu, ale i jeho sebevědomí. Nyní si je už jistý, že jeho šasi v ničem nezaostává za Ferrari. To znamená, že k boji o stupně vítězů už potřebuje jen lepší pohonnou jednotku, kterou by měla Honda dodat příští rok.

"Jsme přesvědčeni, že naše šasi je nyní v nejlepší trojce, nebo raději řekněme, že o třetí místo bojuje s Ferrari," krotil se dnes Éric Boullier, závodní ředitel McLarenu.

Ve které oblasti, kromě pohonné jednotky, ztrácí McLaren na Red Bull?

"Je těžké to srovnávat, protože nemůžete srovnávat vysokou, nízkou a střední rychlost. Naše šasi je aerodynamicky efektivní, ale kdybychom měli více výkonu, mohli bychom přijít s věcmi pro vyšší přítlak. Jenže více přítlaku znamená více odporu, co si teď nemůžeme dovolit, protože máme málo koňských sil. Když Honda zlepší motor, my budeme moci zlepšit aerodynamiku. To bude znamenat více přítlaku i odporu, ale tak to funguje. Momentálně musíme být hlavně aerodynamicky efektivní, jinak bychom byli na rovinkách příliš pomalí."

Honda dělá evidentní pokroky a Boullier je velmi spokojen s komunikací s jejím novým šéfem, přestože osobně se na poradě setkávají pouze jednou měsíčně.

"S Jusuke Hasegawou se každý měsíc setkáme buď v Japonsku, nebo v sídle McLarenu. Máme pravidelné porady a fyzicky se setkáváme jednou měsíčně."

I výsledky příští sezony budou, přirozeně, do značné míry závislé na pohonné jednotce, takže McLaren ani nemá vytyčené cíle.

"Dnes bych v žádném případě nemohl stanovit nějaký cíl, pokud vývoj pohonné jednotky není v našich rukou. A to není. Je v rukou Hondy. Naše meziroční zlepšení může být obrovské, ale pokud se chceme dostat na úroveň Mercedesu, potřebujeme sekundy. Ne desetiny, ale sekundy. Takže nemůžeme nic předpovídat. Pokud příští rok budeme mít stejný výkon jako Mercedes, určitě budeme moci bojovat o vítězství a pódia a možná i titul."