Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kdo dostal Ocona do Manoru?

Kdo dostal Ocona do Manoru?

Zásluhy si připisuje Renault i Mercedes.

Esteban Ocon je v pozici, kterou mu může většina mladých jezdců v F1 jen tiše závidět. Ještě loni Mercedes zvažoval, zda vedle Pascala Wehrleina vůbec potřebuje ještě dalšího juniora, nakonec si ale čerstvého šampiona série GP3 nechal a dal mu Wehrleinovo místo v DTM i místo testovacího jezdce týmu v F1. V zimě ale Renault obnovil svůj tovární tým a místo závodního ředitele svěřil Frédéricu Vasseurovi, majiteli týmu, za který Ocon závodil v GP3 a který ho pokládá za mimořádně talentovaného jezdce, navíc s francouzským občanstvím. Tak se stalo, že Oconu bylo, se souhlasem Mercedesu, nabídnuto také místo třetího a testovacího jezdce týmu Renault.

19letého jezdce tedy podporují najednou dvě automobilky, ale která z nich mu vybavila/zaplatila závodní sedačku ve voze malého týmu Manor? Oba tovární týmy už oznámily, že mají z uzavření dohody velkou radost, ale zatímco Toto Wolff mluvil pouze o spolupráci, Cyril Abiteboul chce Oconovy zkušenosti v blízké době využít.

Toto Wolff, sportovní ředitel Mercedesu: "Jsme velmi rádi, že se Estebanovi otevřela taková příležitost. Manor opět neváhá dát šanci slibnému mladému jezdci a dobrá spolupráce mezi Mercedes-Benz a Renaultem umožnila dát všechno dohromady. Letos jsme už viděli, že vůz Manoru může být, za správných okolností, schopný získat body. V tomto týmu je správné prostředí, ve kterém může mladý jezdec sbírat první zkušenosti s F1. Profesionální, malý tým na vzestupu, ve kterém jezdec může rozhodnout o dobrém výsledku. Esteban odvedl během testu s továrním týmem na Silverstone vynikající práci a jsme nadšeni, že budeme moci sledovat jeho první kroky mezi závodníky F1."

Cyril Abiteboul, generální ředitel Renault Sport F1 Team: "Pro Estebana to je vynikající příležitost nasbírat kilometry a závodní zkušenosti v mladém, stabilním a velmi profesionálním týmu. Esteban bude v jednom týmu s vysoce ceněným a rychlým týmovým kolegou, což nám umožní vyhodnocovat jeho výkony v reprezentativním prostředí. Doufám, že tato zkušenost bude pro něj i pro Renault brzy velkým přínosem."