Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault na Ocona zapůsobil dobře

Renault na Ocona zapůsobil dobře

Účast v testu vnímá jako výhodu

Během úvodního dne posezonních testů pneumatik v Abú Zabí jsme byli svědky jednoho dlouho očekávaného návratu. V monopostu Renaultu se totiž objevila jeho nová posila pro nadcházející ročník Esteban Ocon. Při prvním svezení s vozem F1 po delší době dosáhl francouzský závodník času 1:39,962, který v konečném pořadí stačil na osmou příčku. Na své konto si přitom připsal celkem 77 kol.

Během úterý Ocona sužovaly potíže se závodní sedačkou. I přesto ale po skončení testovacího dne převažovaly u bývalého pilota Force Indie pozitivní dojmy.

"Být zpátky je fantastický pocit, z dneška jsem nadšený. Čekal jsem na tento den měsíce a teď konečně nastal. Můj první dojem je dobrý. Tým mi přichystal vřelé přivítání, což je vždy příjemné. Potkal jsem staré a také nové tváře, což je skvělé. Začali jsme pořádně pracovat na všech těch malých detailech a odpoledne jsme se dostávali stále blíže k limitu," uvedl účastník 50 velkých cen, u něhož panovala spokojenost také s chováním vozu.

"Choval se dobře. Vždy je toho samozřejmě mnoho, co můžete zlepšit. Motor byl pro mě po pár letech něčím novým a disponoval dobrým výkonem. Samozřejmě vyvážení je něčím, na čem vždy musíte pracovat. Myslím si, že máme solidní základ, na kterém zítra můžeme stavět."

Rodák z Évreux dále věří, že mu účast v posezonních testech usnadní přípravu na nový ročník: "Je to zásadní a rozhodně mi to hodně pomůže, protože na únorové testy pak přijedete ve výhodě. Ve voze budete mít pevnou pozici a k dispozici věci, které jste si již ověřili na trati. Je skvělé takovou šanci mít. V tomto roce jsem na trati mnoho prostoru nedostal a jelikož v únoru budeme mít k dispozici jen pár dní, tak je to velký problém. Tyto dva dny tedy v podstatě kompenzují čas, který budeme v únoru postrádat."

Ačkoli Ocon za francouzskou automobilku v minulosti ještě nezávodil, nešlo dnes o jeho premiérové představení v jejích barvách. Ještě předtím, než roku 2016 debutoval ve F1 za tým Manor, totiž u Renaultu působil jako rezervní jezdec a dokonce se zúčastnil čtyř volných tréninků.

Jeho vůbec první účast v závodním víkendu je ale ještě o dva roky starší. V sezoně 2014 totiž absolvoval první volný trénink na VC Abú Zabí ve voze stáje Lotus, která byla později koupena právě Renaultem.