Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Abiteboul a Wolff si podali ruce na Oconův přestup

 Abiteboul a Wolff si podali ruce na Oconův přestup

Smlouvu jsem nepodepsal, brání se šéf Renaultu

Týden za týdnem se dozvídáme další detaily o tom, jak se Esteban Ocon dostal do situace, která může vyústit až v jeho odchod ze světa F1. Toto Wolff, šéf týmu Mercedes i hlava juniorského programu, který má talentovaného mladíka pod svými ochrannými křídly, už mluvil o intrikách a mužích bez "koulí" na to, aby dodrželi své slovo.

Nyní, pod tíhou stoupajícího napětí, byl již konkrétnější a prozradil, že to s Cyrilem Abiteboulem si potřásli rukama. Wolff kvůli tomu Ocona nepustil do McLarenu. McLaren si vzal Carlose Sainze, čímž se v Renaultu vytvořilo místo pro Ocona, jenže na trhu s jezdci se krátce před letní přestávkou nečekaně objevil volný Daniel Ricciardo rozhodnutý opustit Red Bull, pokud mu tovární tým dobře zaplatí. Fantastická zpráva pro Pierra Gaslyho, jediného reálného kandidáta na uvolněné místo u Red Bullu, jenže Renault kvůli Ricciardovi a víceleté smlouvě s Nikem Hülkenbergem již pro Ocona nemá místo. Ten, jako junior Mercedesu nemůže obsadit ani volné místo v juniorském týmu Red Bullu (což pomohlo Daniilu Kvjatovi). Racing Point mezitím prodloužil smlouvu se Sergiem Pérezem a jeden monopost je rezervován pro Lanceho Strolla.

"Kontrakt byl připraven k podpisu a potřásli jsme si rukama, aby (Ocon) nešel do jiného týmu," řekl šéf Mercedesu. "Na základě toho potřesení mělo být rozhodnuto, ale k podpisu smlouvy nedošlo. Pokud se dva seriózní týmy a korporace na něčem dohodnou, bylo by dobré věřit, že dohody platí."

Co k tomu řekl šéf Renaultu?

"Opravdu nechci ještě přilévat olej do ohně, způsobit ještě větší požár. Vidím to tak, že Toto má snad poprvé v F1 s něčím potíže. Víte, že jsem měl o Estebana otevřený zájem a nadále se o něj budu velmi zajímat. Ale kontrakt nebyl podepsán. Kdyby ano, Toto by se dožadoval jeho naplnění. Renault může mít podíl na Estebanově současné situaci, ale nač to zveličovat?

Esteban je nyní uprostřed velmi nešťastné shody okolností a Renault v tom sehrál jen velmi malou roli. Nezapomínejte, že Mercedes udělal vlastní rozhodnutí o své jezdecké dvojici. A nezapomínejte na Force Indii a na roli, kterou Mercedes sehrál v tom, jaká je nyní situace v tomto týmu," obrací Abiteboul pozornost zpět na Wolffa.

Ocon mezitím vícekrát zopakoval, že na Force Indii se nemá za co zlobit a dokonce ani na Lanceho Strolla, jenž jako syn nového majitele týmu příští rok obsadí jeho sedačku.

"Lidé říkají, že je to jeho (Strollova) vina, ale není," řekl francouzský jezdec. "Maká stejně tvrdě jako já, jako všichni. F1 není svět pro slabé. Jistěže, pocházíme z odlišných poměrů, ale pohání nás tatáž motivace a máme stejnou vášeň pro tento sport."

Již před zprávou o zadržení Valerije Markelova, otce a sponzora Arťoma Markelova v jedné osobě, se mnohým insiderům zdály zvěsti o příchodu dalšího ruského jezdce do týmu Williams málo pravděpodobné, protože ruská převaha by odstrašila ostatní stávající i potenciální sponzory. Zvyšují se tak šance, že Williams nabere opačný kurz, nebude mít ani jednoho ruského jezdce a příští rok raději angažuje oba juniory Mercedesu, Estebana Ocona i Georgea Russella.