Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ross Brawn a Adam Parr prozradí svá tajemství

Ross Brawn a Adam Parr prozradí svá tajemství

Hlavním tématem jejich knihy bude strategie.

61letý Ross Brawn vám už brzy prozradí některá z tajemství, která mu pomohla uspět v různých érách a týmech F1. Vděčit za to můžete Adamu Parrovi, bývalému předsedovi představenstva týmu Williams.

Parr po svém odchodu z F1 napsal knihu The Art of War: Five Years in Formula One, v níž prozradil mnohé zajímavosti ze svého působení v prostředí F1. Také stihl získat titul PhD ze strategie na University College London. Po dostudování se mu podařilo Brawna přemluvit k sérii rozhovorů, ve kterých porovnávali jeho vedení týmu se strategiemi, které používali generálové čínských, římských a jiných úspěšných armád.

Ross Brawn se jako technický ředitel těšil ze sedmi mistrovských titulů Michaela Schumachera, jednoho poháru konstruktérů pro tým Benetton a dalších šesti pro Ferrari, plus titulu Kimiho Räikkönena a dalšího poháru konstruktérů pro Ferrari získaných rok po jeho odchodu. V roce 2009 se na seznam přidal titul Jensona Buttona a pohár pro tým nesoucí jméno Brawn GP. Závěrečnou kapitolu napsal v týmu Mercedes, kterému šéfoval až do konce roku 2013 a podle Lewise Hamiltona byl jedním z nejdůležitějších strůjců série úspěchů, která začala jen pár měsíců po jeho odchodu. Známý byl i jako brilantní stratég s velkým podílem na mnoha vítězstvích Michaela Schumachera.



"Musím říct, že jsem využil poměrně hodně z vojenských strategií, přestože jsem o nich nikdy nečetl a nevěděl jsem nic o Art of war a podobných věcech," řekl Brawn. "Takže mě s tím (Parr) seznámil a našli jsme několik zajímavých analogií s učením čínských filozofů a válečných stratégů i římských stratégů. Také jsme se podívali na "Operační umění" vyvinuté Sověty po 1. světové válce. Vybudovat armádu a zvítězit ve válce je mnohostranná rovnice obsahující politiku, finance, morálku, technické možnosti a řadu dalších věcí a v F1 potřebujete totéž."

Kniha Total Competition: Lessons in Strategy from Formula One vyjde v listopadu tohoto roku