Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Brawn nevyloučil případnou elektrifikaci

Brawn nevyloučil případnou elektrifikaci

Jenže podle Agaga zde má monopol formule E

Na podcastu F1 Fan Voice odpovídal sportovní ředitel F1 Ross Brawn na otázku ohledně budoucnosti tohoto šampionátu. Prozradil mimo jiné, že by nemusela spočívat jen ve využití spalovacích motorů.

Vždy je třeba najít rovnováhu mezi technickými možnostmi a diváckým zážitkem,“ uvedl. „Pokud se za pět, deset nebo více let objeví potřeba přejít na jiný druh pohonu, učiníme tak. Není nic, co by nám bránilo používat elektrické monoposty.

Na námitku, že už je zde přece jeden takový seriál, reagoval v lehce povýšeném tónu: „Ano, ale pořád trpí dětskými nemocemi. Formule E je zajímavá hlavně programem, který fanouškům nabízí. Formule 1 představuje úplně jinou kvalitu – fantastické rychlosti, nejlepší piloty, slavné stáje.

Rázem byl oheň na střeše. Promotér formule E Alejandro Agag je totiž zcela jiného názoru. „Ross tvrdí, že F1 bude do deseti let elektrická, jenže to je nemožné. Disponujeme totiž exkluzivní licencí od FIA, a ta má platnost 25 let. Znamená to, že F1 by mohla být čistě elektrická až v sezoně 2039, a to ještě pouze v případě, že naše dohoda s federací nebude prodloužena,“ prohlásil rezolutně.

 

Formule E se svého výsostného postavení nehodlá vzdát

 

Současně ale naznačil, že by nebyl proti případnému kompromisu: „O všem se dá mluvit a jsem připraven kdykoliv usednout za jednací stůl. Ale řeč musí být pouze o nějaké kombinaci, ne o výhradně elektrickém řešení. Taková série může samozřejmě existovat, ale mimo oficiální struktury. Pak by ovšem nesměla používat název formule 1, protože ten patří FIA.