Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Podle Brawna ženy do velkých cen patří

Podle Brawna ženy do velkých cen patří

Samostatný dámský šampionát je nesmysl

Sportovní ředitel F1 Ross Brawn by vůbec nic nenamítal proti tomu, kdyby do F1 vstoupily ženy -- závodnice. Uvedl to na podcastu F1 Fan Voice. Současně ovšem připustil, že cesta k tomu bude ještě dlouhá.

Velkou překážkou na ní jsou společenské předsudky. „Potřebujeme být odvážnější,“ prohlásil. Podle něj problém nastává už v motokárách: „Chlapci jsou tradičně spojováni s auty, dívky naopak s jinými aktivitami. Proto jich v motorsportu s přibývajícím věkem neustále ubývá.

Brawn vyzvedl iniciativu někdejší testovací pilotky Williamsu Susie Wolffové. Projekt Dare To Be Different chce udělat automobilové závody pro děvčata atraktivnější.

 

Poslední ženou, která se pokusila o start ve F1, byla Giovanna Amatiová

 

Komentátoři nicméně upozorňují, že nová formule 1 od roku 2021 bude opět klást vyšší nároky na fyzickou připravenost závodníka. Rychlé dámy jsou samozřejmě v tomto směru v nevýhodě. „Dříve zvládaly řízení bez posilovače a s manuálním řazením, což byla neskutečná dřina,“ nesouhlasil Brawn.

Zároveň se vymezil vůči plánům někdejší sváteční závodnice a dnes členky ženské komise FIA Carmen Jordaové na vznik speciálního šampionátu, určeného jen pro slabší pohlaví.

Poslední jezdkyní, která se pokusila kvalifikovat do VC F1, byla v roce 1992 Giovanna Amatiová. V současnosti je testmankou Sauberu čtyřiadvacetiletá Venezuelanka Tatiana Calderónová. Vyhlídky na to, že by případně dostala šanci, jsou však prakticky nulové.