Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Takto má v roce 2021 vypadat vůz F1

Takto má v roce 2021 vypadat vůz F1

Brawnovi unikl obrázek konceptu

Ross Brawn v Singapuru přednášel na semináři Tech Talk, který se sice konal za zavřenými dveřmi, ale obrázek z prezentace přesto unikl na sociální sítě.

Od okamžiku, kdy Brawn nastoupil na místo ředitele sportovních záležitostí F1, začal dávat dohromady tým designérů, aerodynamiků a inženýrů, který nyní pracuje na technických pravidlech pro novou generaci vozů. Ta se má na okruhy dostat v roce 2021 a má v první řadě umožnit těsnější závodění, tedy jízdu v minimálním odstupu za jiným vozem, jakou vídáme v jiných sériích. Ve F1 toho ale je zapotřebí dosáhnout bez standardizace aerodynamiky a Brawn je i proti jejímu oslabení, aby byly nové vozy alespoň stejně rychlé jako současné. Také by se rád zbavil DRS, když už nebude nezbytně potřebné.

Na obrázku vidíme vůz s předním křídlem, které je mnohem méně komplikované než u současných vozů. Koncové pláty předního i zadního křídla jsou tvarovány tak, aby částečně zakrývaly kola. U moderních monopostů jde o trend, odvíjející se od snahy vymýtit situace, kdy je jezdec po nárazu do zádi jiného vozu a kontaktu točících se pneumatik katapultován do vzduchu a nejednou i nad hlavu svého soupeře. Kola jsou 18palcová a i přes absenci ploutve na krytu motoru se našlo místo pro dobře viditelné startovní číslo.