Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Vettel viní z nehody Verstappena

Vettel viní z nehody Verstappena

Räikkönen opět zabránil velké nehodě.

Průběh dnešního závodu a obsazení stupňů vítězů dnes zásadně ovlivnila kolize v první zatáčce. Kimi Räikkönen se ocitl v obklíčení Maxe Verstappena a Sebastiana Vettela. Čtyřnásobný mistr světa byl na vnější straně zatáčky, Verstappena neviděl a očekával, že se jeho týmový kolega stáhne dovnitř zatáčky. Holanďan přes Räikkönenův vůz neviděl druhé Ferrari a snažil se kolem Fina protlačit vnitřní stranou vlásenky, přičemž počítal s tím, že Räikkönen se uhne na vnější stranu. Z Vettelova úhlu pohledu je na vině Verstappen.

"Měl jsem velmi dobrý start, asi lepší než všichni vpředu. Dostal jsem se na druhé místo. Nico byl vpředu, ale já jsem byl hned za ním na vnější straně," vysvětloval po závodě Vettel. "Kimiho vůz jsem téměř neviděl, protože když jsem zatáčel, byl jsem o více než polovinu vozu před ním. Maxe jsem už měl v slepém úhlu. Můžete to vidět na záznamu, od Verstappena to byl velmi odvážný manévr. V jedné zatáčce se pokusil získat dvě místa tím, že svůj vůz pustil daleko po vnitřní straně zatáčky. Kimi kvůli tomu samozřejmě nemohl zabočit a držel se jím diktovaného směru. Tři vozy vedle sebe v zatáčce, to je problém. Ten uvnitř může tím na vnější straně způsobit problémy, to se stalo Kimimu a mně."

Díky červené vlajce jezdci Ferrari a Verstappen pokračovali bojem o bodované pozice a neobešlo se to bez dalších strkanic.

"Je správné zkritizovat ho za to, ale nechci z toho dělat velký příběh. Dokážu s ním vyjít, mám ho rád, je agresivní, je to jeho silná stránka, ale některé manévry, hlavně v brzdných zónách, podle mě nejsou v pořádku. Měl by to pochopit. Nakonec, nebylo to od něj rozumné, protože já jsem ztratil čas, ale i on ztratil tři nebo čtyři sekundy tím, že se mnou bojoval. Byl jsem mnohem rychlejší a beztak jsem se před něj dostal v dalším kole."



Räikkönen považuje Verstappenovy manévry za neférové.

"Mám rád férové ​​souboje a závodění kolo na kolo, ale když jsem se musel stáhnout na rovince za Eau Rouge, měl jsem co dělat, abych do něj nenaboural, protože změnil směr, když jsem já už udělal svůj manévr, což by se podle mě dělat nemělo. Mohla z toho být opravdu velká havárie. V plné rychlosti jsem musel skočit na brzdu. Tohle se mi ještě nestalo s žádným jezdcem. Kdybych nebrzdil, vrazil bych do něj zezadu v plné rychlosti. Takové věci se nemají dělat, ale zdá se, že to nikoho nezajímá," řekl Fin.

Jezdci Ferrari nakonec obsadili šesté a deváté místo, Verstappen dojel na nebodované jedenácté pozici.