Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Sainz: Nejsnáze se předjíždí pomocí vysílačky

Sainz: Nejsnáze se předjíždí pomocí vysílačky

Nevěřte všemu, co jezdci řeknou.

Po trestech rozdaných za souboje v Mexiku se vedení sportu opět zamýšlí nad tím, zda pravidel není příliš mnoho a není třeba opět některá vyškrtnout. A pokud budeme věřit Carlosu Sainzovi, tak stevardi a ředitel závodu by také měli přestat poslouchat radiokomunikaci mezi jezdcem a týmem. Mladý jezdec nás zasvěcuje do špinavé hry s vysílačkami a naoko rozzuřenými jezdci.

"Víte, pokud si budete stěžovat do vysílačky, nikdy tím nic nepokazíte. Není těžké zmáčknout tlačítko vysílačky a žádat o penalizaci pro soupeře. Je to ta nejjednodušší věc a nejsnazší způsob, jak někoho předjet. Všichni to někdy děláme. Netřeba to brát moc vážně. Všichni to ve vysílačce přeháníme," řekl Sainz, který takto vysvětlil i penalizaci, kterou v Mexiku dostal za souboj se svým krajanem Fernandem Alonsem.

"Neustále si někdo stěžuje, že dostal penalizaci, nebo že někdo jiný nedostal. Je těžké se v tom vyznat, protože incidenty jsou posuzovány různě a pro jezdce je to jako loterie. Mnoho jezdců už vyvázlo bez trestu za mnohem horší věci, než jsem udělal já. Fernanda jsem dostal do nebezpečné situace, to je mi líto, ale byl to závod, bylo to první kolo."

Tento týden se v Ženevě setkala Strategická skupina F1 a jedním z diskutovaných řešení bylo najmutí stálého stevarda, který by tedy cestoval na každý závod a jezdci by si během sezóny zvykli na jeho představu o férovém závodění.

Že nemáme věřit tomu, co slyšíme ve vysílačce, nám během závodu v Brazílii řekl i Alonsův šéf, Éric Boullier. To se ale týkalo prohlášení Lewise Hamiltona a Maxe Verstappena, kteří se dožadovali závodění namísto návratu do boxové uličky.