Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainz jel moc pomalu, Stroll příliš vpravo

Sainz jel moc pomalu, Stroll příliš vpravo

Dvě krizovky v boxech, žádný trest

Jediným jezdcem, který po projetí cílem nedělní VC Abú Zabí neměl svoje jisté, byl Carlos Sainz. Musel čekat, jak rozhodnou sportovní komisaři ve věci incidentu v boxové uličce.

Připomeňme si, že pilot McLarenu do ní najížděl během neutralizace závodu. Těsně předtím ovšem přezouval jeho kolega Lando Norris a on potřeboval dát mechanikům trochu času navíc. Šlápl proto na brzdu a po dobu zhruba jedné sekundy zpomalil pod stanovenou rychlost 80 km/h. I tento krátký interval však stačil k tomu, aby se za ním jedoucí Lance Stroll dostal do potíží a málem do mclarenu narazil.

Důkladným zkoumáním telemetrických údajů se nicméně nakonec zjistilo, že Španěl závodníka Racing Pointu zdržel o 0,6 sekundy, což je ještě „v toleranci“. Proto nebyl udělen žádný trest. 

Nácvik výměny pneumatik u Racing Pointu. V závodě to ale hoši trochu uspěchali. Foto: Racing Point

Jenže máslo na hlavě má také Stroll, nebo spíše jej obsluhující parta. Svého svěřence ve snaze urvat pozici právě na úkor Sainze vyslala zpět do boje tak neopatrně, že křižoval dráhu svého rivala. Jen zoufalé volání jeho závodního inženýra Brada Joyceho zabránilo Strollovi zařadit se do rychlého pruhu. Zakormidloval zpět doprava – a téměř sundal mechanika od Alfy Romeo.

Čtveřice komisařů ve složení Garry Conelly, Achim Loth, Mika Salo a Mohamed aš-Hašmí se na tuto šlamastyku podívala, nechala je však v naprostém klidu…

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren