Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Haas neplánuje změnit svůj obchodní model

Haas neplánuje změnit svůj obchodní model

S Ferrari má smlouvu na několik let.

Haas přišel do F1 s novým obchodním modelem. Malé týmy F1 si celá desetiletí mohly kupovat vozy od větších výrobců, ale v moderní éře musí být každý tým konstruktérem svého vozu, nebo alespoň musí mít exkluzivního dodavatele. Americký podnikatel Gene Haas ale rozpoznal příležitost, kterou nabízí poměrně dlouhý seznam věcí, jenž týmy mohou nakupovat od externích dodavatelů, nebo s nimi obchodovat mezi sebou. Podepsal partnerství s Ferrari a od něj a jeho dodavatelů nakupuje vše, co mu pravidla umožňují. Zbytek vzniká u Dallary i v pronajatém aerodynamickém tunelu v Maranellu.

Ferrari ani Dallara to nedělají zdarma, ale Haas díky tomu nemusel před vstupem do F1 vybudovat vlastní hi-tech továrnu ani najmout stovky zaměstnanců a dát jim roky času na nabrání zkušeností. Günther Steiner prozrazuje, že majitel týmu je s tímto modelem spokojený a celá léta na něm nebude nic měnit. V nejbližší době se soustředí na posilování týmu cestujícího na závody.

"Ne, máme dlouhodobý kontrakt s Ferrari, takže můžeme pokračovat se současným obchodním modelem," odpověděl šéf týmu na otázku, zda už jsou nějaké plány na vybudování vlastní továrny. "Příštích několik let budeme pokračovat touto cestou a pak znovu zvážíme naše možnosti.

Ale momentálně jsme spokojeni s Ferrari, které nám pomohlo dostat se tam, kde jsme dnes. Pokud Renault (v posledním závodě) nezíská velmi speciální výsledek, skončíme na osmém místě a příští rok se snad posuneme výše. Samozřejmě, rozvíjíme náš tým, zlepšujeme se a přijímáme nové lidi, ale obecně plánujeme nechat věci tak, jak jsou nyní."