Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Haas ukázal svůj nový vůz

Haas ukázal svůj nový vůz

První z nové generace.

Tým Haas se stal prvním týmem F1, který letos ukázal obrázky svého nového vozu pro sezonu 2022. Jedna se tedy o první vůz nové generace s podlahou vytvářející přísavný efekt, který byl odhalen veřejnosti. Zároveň ale nutno dodat, že jsou to pouze digitální obrázky, oficiálně pouze představení barevného designu a finální fyzický vůz nebude stejný.

Vůz VF-22 je prvním vozem amerického týmu Haas navrženým v Maranellu a v úzké kooperaci s týmem Ferrari. Barevný design s bílým základem a dalšími dvěma barvami ruské vlajky, prosazený ruským sponzorem Uralkali, je hodně podobný loňskému. Nezměnilo se ani to, že Uralkali a společnost Haas Automation evidentně zůstaly největšími sponzory stáje.

Fanoušky samozřejmě zajímá vzezření nové generace. Na první pohled jsou výraznými změnami 18palcová kola s kryty, vysoké koncové pláty předního křídla, masivnější špička nosu, podstatně méně komplikované deflektory, velmi úzké chladící otvory v bočnicích a úzká zadní část vozu (což se ale může měnit v závislosti na okruhu a počasí) a samozřejmě tvarovaná podlaha.

VF-22. Foto: Haas

Do testů nasadíme vůz, který už bude trochu odlišný. Jak moc? Uvidíme v Barceloně,“ řekl šéf týmu, Günther Steiner. „Netvrdíme, že náš vůz bude vypadat přesně takhle. Jsou to obrázky z jedné vývojové fázi a nebudeme upřesňovat ze které. Je to ukázka části naší cesty. Mezi testy a prvním závodem pak už neplánujeme provádět žádné větší změny.

Řídíme se zcela novou sadou technických pravidel a na letošním voze VF-22 pracovalo hodně nových lidí,“ dodal technický ředitel Simone Resta, odkazujíc na lidi od Ferrari, kteří se tam již nevešli pod rozpočtový strop a byli poskytnuti zákaznickému týmu, přičemž nadále pracují ve stejném areálu, pouze v jiné budově. „Ne všichni jsou noví, ale velká část ano, protože jsme dost změnili naše struktury. Projekt je stále ve svých začátcích, ale celý loňský rok jsme spolu pracovali na tomto voze, takže kus cesty již máme i za sebou.

Za tým Uralkali Haas F1 budou i letos závodit Němec Mick Schumacher a Rus Nikita Mazepin a testovacím jezdcem bude Brazilec Pietro Fittipaldi.

Zdroj: Motorsport, foto: Haas