Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Velká cena Abú Zabí pohledem Pirelli

Velká cena Abú Zabí pohledem Pirelli

Nejrychlejší, nejvytrvalejší, nejchytřejší

Velká cena Abú Zabí – závod
poslední závod sezóny


Hamilton vyhrál závod, Rosberg získal titul, oba přezouvali dvakrát

Vettel zvolil alternativní strategii se dvěma zastávkami, skončil třetí

Test pneumatik pro rok 2017 proběhne v úterý za účasti třech týmů

Yas Marina, 27. listopadu 2016 – Závěrečný závod v Abú Zabí opanoval tým Mercedes. Lewis Hamilton si dojel pro vítězství, Nico Rosberg pro titul. Z pohledu obutí můžeme mluvit o konci éry vysoké degradace pneumatik.

Oba jezdci Mercedesu zvolili identickou strategii se dvěma zastávkami; start na ultraměkké směsi, pak přechod na měkkou směs a setrvání u ní.

Odlišnou strategii měl jezdec Ferrari Sebastian Vettel, který využil všechny tři nabízené směsi; start na ultraměkké, následně přechod na měkkou a pro třetí stint na superměkkou směs. Vettel byl nejrychlejším jezdcem v samotném závěru závodu. Svým tlakem na vedoucí Mercedesy se postaral o dramatické finále.

Jedinými jezdci první desítky, kteří neodstartovali na ultraměkké směsi, byli jezdci týmu Red Bull. Navzdory kolizi v úvodu závodu se Verstappen dokázal probojovat zpět na bodované příčky. Byl jediný, kdo z předních jezdců přezouval pouze jednou. Během prvního stintu vytěžil ze superměkkých pneumatik doslova maximum. Nakonec do cíle dojel čtvrtý.

V úterý na této trati proběhne poslední vývojový test pneumatik pro příští sezónu. Testu se zúčastní týmy Mercedes, Ferrari a Red Bull s upravenými vozy z roku 2015. Nová generace pneumatik přinese technickou revoluci v podobě vyššího výkonu a menší degradace.

Paul Hembery, šéf motorsportu Pirelli:

„Rozhodnutí odstartovat na superměkkých pneumatikách přineslo týmu Red Bull úspěch. Max Verstappen s kreativní strategií o jedné zastávce dokázal pokořit ostatní jezdce, kteří přezouvali dvakrát. Sebastian Vettel rovněž těžil ze superměkkých pneumatik v závěru závodu. Gratulujeme Rosbergovi k jeho prvnímu titulu a zároveň se loučíme s Massou a Buttonem, kteří letos ukončili kariéru v F1. Nyní, když je sezóna 2016 za námi, se můžeme plně soustředit na sezónu příští. V úterý se uskuteční poslední vývojový test pneumatik pro rok 2017, během něhož budou poprvé proti sobě státprototypy třech týmů.“

Nejrychlejší časy dne podle směsí:
 
  Měkká Superměkká Ultraměkká
První RIC 1:44.889 VET 1:43.729 HAM 1:46.191
Druhý HAM 1:45.137 ALO 1:44.495 ROS 1:46.394
Třetí RAI 1:45.163 GRO 1:44.970 RAI 1:46.479


Nejdelší stint závodu:

Měkká 38 kol Ericsson
Superměkká 21 kol Verstappen
Ultraměkká 9 kol Perez


Pravdometr: Lewis Hamilton vyhrál závod pomocí strategie zahrnující dvěma zastávky; odstartoval na ultraměkké směsi, v 8. a 29. kole přezouval vždy na měkkou směs. Nico Rosberg ho následoval o kolo později se stejnou strategií.

obrázky v plné velikosti: 01, 02