Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Telefonát, který nezměnil kariéru Jacquese Villeneuva

Telefonát, který nezměnil kariéru Jacquese Villeneuva

Newey volal v nesprávnou chvíli.

Jacques Villeneuve se v rozhovoru pro Autosport vrátil k zajímavé vzpomínce na rozhodující roky jeho kariéry v F1. Svůj mistrovský titul získal v roce 1997 a tím, že zůstal ve Williamsu, se stal prvním mistrem světa od roku 1982, který v tomhle týmu zůstal obhajovat titul. Už ale měl zaječí úmysly. Souhlasil s návrhem svého manažera a přítele, Craiga Pollocka, aby spolu založili a dovedli k vítězstvím nový tým. Dnes už víme, že to nebylo šťastné rozhodnutí, tým BAR nenaplnil svá očekávání a Villeneuve se už v F1 nikdy nedostal do vítězného vozu. Vše mohlo být jinak, kdyby v roce 1998...

"Adrian Newey (technický ředitel McLarenu, bývalý zaměstnanec Williamsu) mi zavolal a řekl, abych nepodepisoval s BAR," řekl Villeneuve Autosportu. "Řekl, že mě chtějí do týmu. Mohli jsme si dobře popovídat, jenže mi zavolal právě, když vedle mě seděl Craig. Nemohl jsem si s ním normálně promluvit. Přesně si pamatuji, kde jsme tehdy seděli. Pár vzpomínek vám zůstane na celý život . Věci jako zisk titulu a také telefonát od člověka jako Adrian. Je to důležitá vzpomínka.

Byli jsme právě v restauraci v Monaku. Kdyby tam Craig nebyl, mohl jsem s Adrianem mluvit déle a možná by mě přesvědčil. Ale nedal jsem mu šanci. Chvilka rozhodla o směru, kam se můj život ubíral. Byl to jediný telefonát, pak už nic. Pak vyhráli tituly (v roce 1998 pohár konstruktérů pro McLaren, v letech 1998 a 1999 tituly Miky Häkkinena). Není snadné smířit se s tím."