Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams se těší na nové rozdělení příjmů F1

Williams se těší na nové rozdělení příjmů F1

Soupeři budou propouštět a přijdou o výhodu.

Claire Williams se už těší na vyrovnanější soupeření týmů poté, co Liberty Media zrealizuje své plány a zmenší rozdíly mezi jejich podíly na společných příjmech F1. Z části, která se dělí mezi týmy, se pouze část dělí podle postavení v Poháru konstruktérů, druhá část se dělí na základě dvoustranných dohod mezi týmy a FOM. Takovou smlouvu má i Williams, ale dostává jenom zlomek toho, co každý rok přistane na účtech Ferrari a Red Bullu. Díky tomu prý má Ferrari v rozpočtu 225 milionů britských liber plus dalších přibližně 100 milionů na motory, zatímco Williams má na vše přibližně 105 milionů liber. Když se rozdíly zmenší, a možná bude zaveden i rozpočtový strop, Williams by měl být ve výborné pozici silného týmu zvyklého pracovat s omezeným rozpočtem.

"Liberty říká, že se pokusí přijít se spravedlivějším dělením příjmů, aby zajistila růst a dlouhodobou budoucnost sportu," řekla zástupkyně šéfa týmu Williams. "Williams je nezávislý tým a náš rozpočet je přibližně uprostřed (mezi rozpočty největších a nejmenších týmů) a zdá se, že nás čeká skvělá budoucnost.

Pokud se podaří zmenšit rozdíly při rozdělování příjmů, prospěje nám to. My budeme pokračovat v tom, v čem jsme velmi dobří, zatímco větší týmy mohou být nuceny omezovat se a možná i snížit počet zaměstnanců, pokud bude zaveden rozpočtový strop. Už se těšíme na spravedlivější podmínky a těsnější soutěž."