Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Míchání karet jaksi nevyšlo, směje se Wolff

Míchání karet jaksi nevyšlo, směje se Wolff

Nespokojené týmy ztrácejí ještě více.

F1 se z roku na rok změnila. Vozy s poměrně nízkým přítlakem a rychle degradujícími pneumatikami nahradily široké monoposty s lepším aerodynamickým přítlakem a širšími pneumatikami, méně náchylnými k přehřívání. Změnily se také rozdíly v konkurenceschopnosti vozů, a to k horšímu. Za vše hovoří fakt, že ve Španělsku byli v jednom kole s vítězným Lewisem Hamiltonem pouze Sebastian Vettel a Daniel Ricciardo. Všichni ostatní byli minimálně o jedno kolo pozadu.

"Myslím, že když se pravidla nemění, máte více konkurenceschopných vozů, protože vývojová křivka je s postupem času přirozeně plošší a plošší. Týmy jsou díky tomu vyrovnanější," připomněl Toto Wolff poměrně známý fakt.

Není tajemstvím, že pro změny byly také minimálně dva týmy, které si chtěly "novým rozdáním karet" vylepšit svou pozici a snad i začít vyhrávat závody. McLaren se ale nadále topí v problémech Hondy a chybělo velmi málo a Hamilton by v Barceloně dal kolo i vozu Red Bullu. Naštěstí Ferrari dokáže hrát s Mercedesem vyrovnanou partii, jenže to bylo na správné cestě a vyhrávalo závody už v roce 2015, když se schvalovala změna pravidel.

"Někteří z našich soupeřů lobbovali za zemětřesení, masivní zatřesení pravidly. Dnes situace vypadá asi tak, že dva týmy jsou daleko před ostatními. Ne že bychom z toho měli velkou radost, ale propast je obrovská: 1,6 až 1,7 sekundy na Red Bull, za kterým je další díra. Nejsem fanouškem toho, že každé dva nebo tři roky se překopávají pravidla jenom proto, že někdo chce znovu hodit kostkou. Ale rozhodla většina. Když bylo rozhodnutí definitivní, přepnuli jsme se do režimu soupeření a snažili se z toho vytěžit maximum."

Připomeňme, že v čele šampionátu je Sebastian Vettel, ale poslední dva závody vyhráli jezdci Mercedesu, který se díky tomu dostal na špici pořadí v Poháru konstruktérů.