Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Newey: Shield je lepší než Halo

Newey: Shield je lepší než Halo

Bude se používat již v roce 2018?

FIA a F1 se po letech plánování, porad a testů vzdaly myšlenky nasadit na vozy nevzhledné Halo. Místo něj se nyní zabývají řešením nazvaným Shield, které je částečně podobné Aeroscreenu Red Bullu, ale mělo by být umístěno před jezdcem, ne kolem něj. Jezdci tak budou z bočního pohledu nadále vidět jezdci, respektive alespoň jejich přilby. Podle Adriana Neweyho ale vůbec není důležité, zda nejrychlejší monoposty na světě zůstanou otevřené, nebo se budou uzavírat.

"Podle mě je to lepší řešení než Halo, to nepochybně," řekl expert na aerodynamiku vozů F1 během rozhovoru pro Autosport. "První věc, kterou musíme se Shieldem udělat, je ověřit výhled jezdce z vozu. Podle toho zjistíme, zda by to mohlo být přijatelné řešení. Pokud by jezdce příliš omezoval, tak se přirozeně nikdy nemůže prakticky užívat. Co se týká uzavírání kokpitů, na tom podle mě nesejde. Ale myslím si, že bude těžké stihnout všechno čas, abychom to mohli začít používat v roce 2018."

Ke zlepšení bezpečnosti by měly přispět i další věci. Momentálně jsou nejnebezpečnější letící pneumatiky a úlomky vozů. "Podle mě je tu prostor pro minimalizaci rizika, hlavně toho způsobeného koly a letícími úlomky, které mohou způsobit vážná zranění. Kola nemáme pod kontrolou na sto procent, občas se utrhnou (z bezpečnostních lanek). A IndyCar má takhle zabezpečené i jiné věci (nejen pneumatiky), například přední křídlo, nos i zadní křídlo. Podle mě je to dobré řešení. Už jsme o tom mluvili, ale zatím se nic neděje."