Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault nekoupí velkého jezdce

Renault nekoupí velkého jezdce

Mohl by ale získat Neweyho

Generální ředitel automobilky Renault Carlos Ghosn se pro La Presse zamyslel nad blízkou budoucností týmu v F1, přičemž na věc nahlížel hlavně z hlediska financí.

"Připravujeme návrat na vrchol. Bude to nejpozději v roce 2020 a cílem je vyhrát za rozumných ekonomických podmínek, "řekl. "Jistě, kdyby na rozpočtu nezáleželo, najali bychom nejlepší jezdce na světě, jenže my nebudeme nejbohatším týmem. Už v minulosti jsme dokázali, že dokážeme vyhrávat i bez největšího rozpočtu a nejlepších jezdců."

Ghosn měl zřejmě na mysli dobu, kdy Renault vsadil na mladého Španěla Fernanda Alonsa dříve, než se z něj stala velká hvězda. Nyní má k dispozici zkušeného Nika Hülkenberga, u kterého bychom mohli vidět podobnost s Jarnem Trullim nebo Giancarlem Fisichellou, bývalými Alonsovými kolegy, a také mladého Španěla Carlose Sainze. Jenže ten je pouze zapůjčený z juniorského programu Red Bullu.

Ghosn by v týmu rád viděl někoho ze země, kde se dobře prodávají francouzské automobily: "Francouzský jezdec by byl fajn, ruský taky, ale čínský by byl skvělý, protože bychom získali pozornost 1,3 miliardy spotřebitelů. Ale potřebujete jezdce, který bude vyhrávat závody, a je těžké splnit oba požadavky najednou."

Ve stejné době začal svět obíhat drb, že Renault se pokouší ulovit Adriana Neweyho. Vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by měl být pravdivější než jiné, dokud geniální aerodynamik nedostal příležitost jej popřít - a odmítl.

"Stále pracuji pro Red Bull a jeho prostřednictvím i pro Aston Martin," cituje Neweyho ruský zdroj, který ho zastihl v Le Mansu, kde závodil jeho syn Harrison. "Jsem v Le Mansu se synem závodícím za SMP Racing a více vám k tomu nemám co říct."