Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Perla Wisconsinu Road America znovu vítá IndyCar

Perla Wisconsinu Road America znovu vítá IndyCar

Kohler Grand Prix – před závodem.

Jeden z nejoblíbenějších závodních okruhů v Severní Americe bude tento víkend hostit závod IndyCar. Série se na trať Road America vloni vrátila po desetileté pauze. Závod se naštěstí těšil velkému zájmu diváků a na oblíbenou dráhu tak formulová série zavítá i letos.

Okruh Road America je vůbec nejdelší tratí v kalendáři IndyCar. Měří více jak čtyři míle, v přepočtu tedy šest a půl kilometru. Na jezdce čeká čtrnáct zatáček, přičemž některé, třeba Carousel a Canada Corner nebo pasáž Thunder Valley, patří mezi ty nejznámější místa na amerických závodních okruzích.

Trať vyprojektoval inženýr Cliff Tufte. Okruh byl postaven v roce 1955. U městečka Elkhart Lake se začalo závodit už o pět let dříve, a to na silnicích spojujících přilehlé obce. To bylo ale zakázáno poté, co v roce 1952 smetl ve Watkins Glen vůz malé dítě.

Dílo Cliffa Tufteho skvěle využívá okolní terén, který vytvořil ledovec. Ostatně to, že trať vznikla na místě morény, připomínají svými názvy i některé pasáže, konkrétně rovinky Moraine Sweep a Kettle Bottoms.

Jak výbornou práci Tufte odvedl, dokazuje skutečnost, že okruh v Elkhart Lake nemusel být nikdy přestavěn. Za více jak šedesát let se na něm přitom vystřídala řada závodních sérií. Pro šampionát CART byla Road America domovem od roku 1982. A s výjimkou sezony 2005 byla nedílnou součástí kalendáře.

Před ní ale okruh vyzkoušela v polovině 70. let Formule 5000, která byla jakousi protiváhou šampionátu USAC. Zatímco ten závodil téměř výhradně na oválech, Formule 5000 jezdila na populárních silničních okruzích jako Mid-Ohio, Mosport, Watkins Glen, Laguna Seca, Riverside nebo právě Road America. Formule 5000 byla také první závodní sérií, která se představila v Long Beach.

Tým Dale Coyne Racing oznámil náhradu za zraněného Francouze Bourdaise. Ve voze jej definitivně po zbytek sezóny nahradí Mexičan Guttiérez, který závodil už v Detroitu. Pokusí se navázat na úspěchy svých krajanů, kteří v amerických formulích závodili před ním. Jedním z nich byl také Hector Rebaque. Bývalý pilot formule 1 se v roce 1982 představil v šesti závodech s týmem Forsythe Racing. První čtyři nedokončil, ale v tom pátém se mu podařilo vyhrát. Bylo to v premiérovém závodě série CART na Road Americe.

Jezdci mají za sebou velmi drahý závodní víkend v Texasu, který vyvolal velké emoce. Část týmů nemohla po závodě přijít na jméno Tonymu Kanaanovi, který podle nich odstartoval řetězovou nehodu. Kanaanův stájový kolega Dixon byl zase naštvaný na Satóa, který jej v závěru sestřelil a vyřadil ze závodu, ve kterém Dixon bojoval o vítězství. Na Dixona byl ale zase naštvaný Rossi.

Road America

Délka okruhu: 4,014 míle
Délka závodu: 55 kol, 220,77 mil
Loňské pole position: Will Power (Team Penske) – 1:42,2105
Loňský vítěz:Will Power
Rekord okruhu: Dario Franchitti (Team Green) – 1:39,866 v roce 2000

Časový harmonogram (SELČ)

Pátek 23. června
17:45 – 18:30 – 1. trénink
22:15 – 23:00 – 2. trénink
Sobota 24. června
18:00 – 18:45 – 3. trénink
22:00 – 23:15 – Kvalifikace
Neděle 25. června
19:15 – Start závodu Kohler Grand Prix