Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Villeneuve obhajuje svoji kritiku Strolla

Villeneuve obhajuje svoji kritiku Strolla

Rozbroje v kanadském táboře.

Jediný kanadský mistr světa a aktuálně jediný kanadský jezdec F1 nemají zrovna přátelské vztahy. Do značné míry za to jistě může Jacques Villeneuve, který už nikde nezávodí a do médií se dostává jako expert na F1. A protože populární analytik si nesmí brát servítky, uprostřed června svého krajana vyhlásil téměř nejhorším nováčkem v celé historii F1.

"Výsledky mluví samy za sebe," řekl Villeneuve ještě před VC Kanady. “Jeho výkony jsou jedny z nejhorších mezi nováčky, kteří kdy přišli do F1."

Stroll našel správnou odpověď. Nejprve na trati, když v domácím závodě získal první body, pak v kvalifikaci v Baku překonal týmového kolegu a o den později stál na stupních vítězů. Pak už věděl, co říct novinářům.

"Vůbec mě nezajímá, co říká," řekl 18letý mladík. "Jacques je vždycky negativní, vždy najde něco, co by mohl zkritizovat. Poslechněte si, co teď řekl o Vettelovi a Hamiltonovi! Všichni říkají, že to, co se stalo v Baku, nebylo správné, takže on tvrdí, že to bylo v pořádku.

Starám se o sebe. On mě nepodporoval loni v F3 a stejné to bylo na začátku sezony, když jsem měl problémy. Proč by mě měl ještě něčím překvapit? Důležité je, že já jsem se sebou spokojený a že lidé kolem mě jsou spokojeni.
"

A Villeneuve? Ten trvá na svém. Až do Montrealu Stroll nebyl dobrým jezdcem, takže on pouze řekl, co bylo očividné.

"Před Montrealem jsem říkal, že jeho výkony jsou žalostné, což také byly," říká Villeneuve. "Ale také jsem vždycky říkal, že vyhrál všude, kde dosud závodil a není důvod, proč by to nemohl dokázat i v F1, pokud se podívá pravdě přímo do očí. Musíte si umět přiznat, že nejste dost dobří. Toť vše. Nechápu, co na tom lidi tak rozčílilo. Nemohu přece říct, že je fantastický, když byl pomalejší než Massa.

Pomohly mu body získané v Montrealu. Tam sice nebyl rychlý, ale byl to průlom, který potřeboval. Zbavil se zbytečné zátěže, získal body. Viděli jste, že zajel čistě v závodě plném havárií, i jeho týmový kolega odstoupil. Ano, měl štěstí. Ale byl rychlý, neudělal žádnou hloupost a dostal se na stupně vítězů. Na tom není nic špatného.
"

A Stroll se nemýlil, když řekl, že Villeneuve si najde něco, co bude moci zkritizovat. Mistru světa z roku 1997 se nezamlouvá, že Stroll po VC Kanady absolvoval v Austinu soukromý test ve voze Williamsu z roku 2014. V době, kdy je testování na okruzích s novými vozy přísně omezeno, protože malé týmy si to nemohou dovolit, hledal chyby ve svém jezdeckém stylu. Jak k tomu přijdou ostatní jezdci?

"Jel dobře, ale pravda je i to, že byl jediným jezdcem, který mezi závody testoval. Není snadné to strávit. Peníze musejí mít své hranice a tímto se jim velmi přiblížil. Ale když to necháme stranou, tak to byl první závod, kde za volantem nebojoval o život, byl uvolněný a jezdil normálně. Proč jsem ho tedy kritizoval? Protože to neznamená, že měl dobrý začátek sezony."