Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sainz zůstává pod smlouvou u Red Bullu

Sainz zůstává pod smlouvou u Red Bullu

Marko a Horner ho vyvedli z omylu.

Carlos Sainz už celé měsíce naznačuje, že zůstat v juniorském týmu Red Bullu je poslední věc, kterou by chtěl. Aby se dostal do největšího juniorského programu v motoristickém sportu, podepsal výrobci energetických nápojů kontrakt, který může být prodlužován snad donekonečna. Španělský jezdec ale už o čtvrtém roce v týmu Toro Rosso mluvil jako o velmi těžkém a před příjezdem do Rakouska ho označil za nepravděpodobný.

"Mým cílem číslo jedna je být v příštím roce jezdcem Red Bullu a začít bojovat o stupně vítězů, vítězství nebo cokoliv, o co bude příští rok bojovat tento tým," řekl Sainz. “Nadále se o to budu snažit. Pokud to nebude možné, čtvrtý rok u Toro Rosso je nepravděpodobný a žádné příležitosti neříkám ne. Nepochybně jsem už připraven udělat další krok vpřed, jsem připravený."

Jenže Red Bull má jiné plány. Vícekrát bylo potvrzeno, že Daniel Ricciardo a Max Verstappen mají smlouvy i na rok 2018 a zůstanou v A-týmu. To by znamenalo Sainzův odchod zpod křídel Red Bullu, přičemž zájem už potvrdil Renault a šušká se, že by ho chtěl i McLaren. Jenže Helmut Marko, poradce Red Bullu pro motorsport, pustil na Sainze pořádně studenou sprchu.

"Zdá se mi, že je jakýsi zmatený. Vidím to i na jeho jízdě. Od začátku sezony dělá hloupé chyby. A jeho kontrakt je křišťálově čistý. My Rakušané říkáme: Nekousej ruku, která tě krmí. A byli jsme to já a pan Mateschitz, kteří Sainze dostali do Toro Rosso. Nikdo jiný by mu tu šanci nedal. Pokud se nemýlím, poslali jsme mu dopis, v němž ho informujeme o využití opce. A nevím o tom, že by u Red Bullu někdy jezdec rozhodl o ukončení smlouvy. Rozhoduje boss. Takže podle mě by se měl soustředit na závodění. V poslední době je v kvalifikacích lepší Kvjat. Už nějakou dobu jsem s ním nemluvil, takže možná je to jenom špatným překladem mezi španělštinou, angličtinou a němčinou," řekl Marko v rozhovoru pro televizi Sky.

Pokud by někdo nevěřil Markovi, prodloužení kontraktu potvrdil i šéf týmu Red Bull Racing. "I opce na něj je již uplatněna, takže má platnou smlouvu," řekl Christian Horner. “Máme opci na příští rok i na ten další, takže bude v Toro Rosso."
 
Tak se zdá, že Red Bull se rozhodl, že mladého Španěla je třeba pořádně uzemnit. Další nekompromisní slova přišla od jeho současného šéfa Franze Tosta. "Není to rozhodnutí Carlose Sainze. Má smlouvu s Red Bullem a Red Bull rozhodne, kde bude jezdit, Jsem trochu překvapen tím, co v poslední době říká, protože Red Bull mu financuje celou kariéru. Zaplatil za jeho sezonu ve F BMW, stejně jako zaplatil Formuli Renault, F3, GP3, 3.5 a tři roky v F1. Proč by ho teď měl pustit ke konkurenci?"

Do špičkového týmu by Sainze pustili, ale Marko to řekl dost nemilým způsobem. "Už loni jsem mu řekl: Jestli zaklepe Ferrari, můžeme o tom mluvit. Ale Gino (Rosato) a (Maurizio) Arrivabene Sainze ani nezmínili, když jsem s nimi mluvil."

A Horner potvrdil, že Renault není Ferrari. "Nedovedu si to ani představit. Toro Rosso je momentálně před Renaultem a daří se mu. Pustit ho tam by byl nesmysl," nenechal nikoho na pochybách.