Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Jako by v Silverstone chyběl Vettel

Jako by v Silverstone chyběl Vettel

Formule E není u mnoha jejích účastníků na prvním místě.

Absence Sébastiena Buemiho při dalším pokračování Formule E v New Yorku rozvířila debaty ohledně prestiže tohoto šampionátu. Není to totiž zdaleka poprvé a bohužel zřejmě ani naposled, kdy některý účastník si ve stejném termínu vydělává na chleba někde jinde.

Německý server Motorsport-total se zeptal na názor několika zainteresovaných. Nick Heidfeld: „Určitě Formuli E neprospívá, když vedoucí jezdec chybí v závodě, v němž se může rozhodnout o titulu. Ovšem Sébastien usiluje zároveň o prvenství i ve WEC a nemůže se rozdvojit. Řešením by bylo, aby se kalendáře Formule E a WEC nepřekrývaly. To se bohužel pořád nedaří.“ Expilot F1 má určitě pravdu a na první pohled by, při relativně malém počtu dílů v obou seriálech, nemělo být obtížné se kolizím vyhnout.

Jenže… Ono nejde jen o WEC, ale i o DTM, v němž mají někteří jezdci z Formule E rovněž angažmá. A navíc manévrovací prostor organizátorů klání elektrických formulí je hodně zmenšen tím, že se jezdí v centrech velkoměst. Volba data konání tak není zcela v jejich moci a musejí se podřizovat mnoha vnějším okolnostem, které na běžném autodromu odpadají.

Takže což to zařídit tak, aby závodníci prostě nebrali práci jinde? Slovo má šéf v brzké době již tovární stáje Audi Daniel Abt: „Kdyby bylo po mém, podobné praktiky bych nepřipustil. Chtěl bych, aby každý jasně prohlásil: Toto je moje priorita a budu se věnovat pouze jí. Máme ale spoustu mladých chlapců, kteří hledají v motorsportu uplatnění. Ti vezmou klidně dvě zaměstnání. I pro jejich vlastní budoucnost to ale není dobré řešení.“ Méně kulantně řečeno: Formule E není pro piloty natolik lukrativní, aby je uživila. Někteří ji spíše mají jako výhodný vedlejšák.

Že to mistrovství škodí u sponzorů, diváků i médií, je zřejmé. Ostatně, dokážete si představit, že by si Sebastian Vettel tenhle víkend místo startu v Silverstone odskočil třeba na WTCC do Argentiny?