Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Bird zůstal v New Yorku neporažen

Bird zůstal v New Yorku neporažen

Di Grassi nedokázal sesadit Buemiho z trůnu.

Sam Bird (DS Virgin) oslavil pod mrakodrapy double. Britský jezdec zvítězil i v druhém závodě ePrix v New Yorku. Lucas di Grassi (Abt) využil šance stáhnout náskok vedoucího muže průběžné klasifikace Sébastiena Buemiho (Renault e.dams) jen zčásti.

Základ k úspěchu položil Bird už v kvalifikaci, kterou s přehledem vyhrál. Překvapením byl postup náhradníka Pierra Gaslyho (Renault e.dams) do závěrečného superpole.

Start se nejvíce vydařil Felixi Rosenqvistovi (Mahindra), jenž přesprintoval Birda. Za nimi došlo ke strkanici, kterou odnesl poškozeným zadním křídlem Jean-Éric Vergne (Techeetah). Záhy odpadl také Daniel Abt (Abt). Na třetí místo se prosadil Nick Heidfeld (Mahindra).

V devátém kole zůstal na trati viset Mitch Evans (Jaguar) a během odklízení jeho vozu byl zaveden režim virtuálního safety caru. Po restartu se trojice Rosenqvist, Bird a Heidfeld okamžitě utrhla zbytku pole. Krok s ní se snažil držet pouze Gasly. V jedenáctém kole zaskočil Bird ve vlásence Rosenqvista a ujal se vedení.

Zhruba v polovině jízdy nastala další žlutá fáze, způsobená nepojízdnou formulí Alexe Lynna (DS Virgin). Většina účastníků využila této události k povinnému pitstopu. Pořadí na špici se však po něm nezměnilo.

Bird dvojici pilotů Mahindry pozvolna ujížděl a vybudoval si několikasekundový odstup. Ve 36. kole se dostal Heidfeld s využitím tzv. Fanboostu před Rosenqvista, ale ztrátu na Birda nebyl schopen redukovat. Dva okruhy před cílem si navíc Švéd vzal pozici zpátky a Heidfeld měl co dělat, aby odolal Gaslyho náporu. Ten tvrdě nastoupil v poslední zatáčce, svoji snahu však přehnal a skončil ve zdi. Ovšem až poté, co protnul cílovou čáru, takže byl klasifikován jako čtvrtý…

Di Grassi opět pokazil kvalifikaci, v níž skončil patnáctý. Nakonec byl odmávnut jako pátý, což znamená, že nepřítomný Buemi má na něj před závěrečným dvojzávodem v Montrealu k dobru deset bodů.

 Výsledky:

1. Sam Bird (GB, DS Virgin Racing)

2. Felix Rosenqvist (S, Mahindra Racing) +11,381

3. Nick Heidfeld (D, Mahindra Racing) +12,319

4. Pierre Gasly (F, Renault e.dams) +12,355

5. Lucas di Grassi (BR, Abt Schaeffler Audi Sport) +23,451

6. Nicolas Prost (F, Renault e.dams) +30,470

7. Tom Dillmann (F, Venturi Formula E) +41,862

8. Jean-Éric Vergne (F, Techeetah) +52,292

9. Robin Frijns (NL, Andretti Formula E) +1:00,475

10. Jerome D´Ambrosio (B, Faraday Future Dragon Racing) +1:12,659

 

Průběžné pořadí po 10 závodech:

1. Sébastien Buemi (CH, Renault e.dams) 157

2. Lucas di Grassi (BR, Abt Schaeffler Audi Sport) 147

3. Felix Rosenqvist (S, Mahindra Racing) 104

4. Sam Bird (GB, DS Virgin Racing) 100

5. Nicolas Prost (F, Renault e.dams) 84