Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ecclestone zaplatil, aby Jones nezávodil v Jižní Africe

Ecclestone zaplatil, aby Jones nezávodil v Jižní Africe

Po mnoha letech se dozvídáme celou pravdu.

Alan Jones, mistr světa z roku 1980, potvrdil, že Bernie Ecclestone mu jednou zaplatil, aby se nezúčastnil závodu F1. Přestože už tehdy se spekulovalo o pravém důvodu, proč Australan v roce 1985 přiletěl do Jižní Afriky a nezávodil, až v jeho autobiografii How Alan Jones Climbed to the Top of Formula One je popsáno, jak se to odehrálo.

"Netušil jsem, co se mi podařilo vyvést tentokrát," vzpomíná Jones na chvíli, když se v pátek večer před víkendem velké ceny dozvěděl, že si ho k sobě zavolal principál cirkusu F1. "Jak ti je?, zeptal se Bernie, jakmile jsem otevřel dveře. Pak se zeptal: Jaké myslíš, že jsou tvé šance vyhrát zítřejší závod? Řekl jsem, že mám docela dobrou šanci, pokud odstartuji teď," odpověděl Jones, závodící za tým Carla Haase v pomalém voze Lola THL1 s motorem Hart.

Jones dále Ecclestonea cituje: "Víš, dostal jsem takový nápad. Pokud bys onemocněl a tento víkend nemohl závodit, mohli bychom ti zaplatit stejnou částku jako vítězi. Leť domů, udělej si volno v Austrálii."

Jones poslechl, sbalil si své věci, svůj šek a v sobotu dopoledne už seděl v letadle. Pouze Carl Haas a týmový manažer Teddy Mayer tehdy znali zbytek příběhu. Zbytku týmu bylo řečeno, že Jones někde chytil virus a vůz zůstane v garáži.

Na pozadí zuřila politická bouře, svět protestoval proti apartheidu v Jižní Africe. Týmy, jezdci i sponzoři byli pod velkým tlakem bojkotovat závod v takovémto státě, přičemž týmy Ligier a Renault vyhověly přání francouzské vlády a svou účast zrušily. Americký tým Haas se ocitl v složitější situaci. Jeho sponzorem byl potravinářský koncern Beatrice Foods a jeho afroameričtí zaměstnanci hrozili, že pokud se tým zúčastní závodu, bude stávka. Avšak ani společnost ani Ecclestone nechtěli přiznat, že se museli sklonit pod tíhou politického tlaku.

"Takže Bernie dostal nápad," pokračuje Jones, který byl tehdy jediným jezdcem týmu. "Pokud jezdec onemocní a nemůže jezdit, tak se vůz sponzorovaný Beatrice nedostane na trať a bude to posouzeno jako vyšší moc. (Aktivista) Jesse Jackson si nebude moci vzít mikrofon a říct: Donutil jsem tuto společnost ustoupit. Ale nemohl ani odstartovat stávku, protože vůz se závodu nezúčastnil."

Alan Jones se rychle uzdravil a za dva týdny závodil v posledním závodě sezony ve své rodné Austrálii. F1 se v roce 1986 na jih afrického kontinentu nevrátila a tradiční závod se z kalendáře vytratil navzdory pokusu o oživení v letech 1992 a 1993.