Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Indonésan Gelael odjede čtyři tréninky za Toro Rosso

Indonésan Gelael odjede čtyři tréninky za Toro Rosso

Jiný junior Red Bullu zklamal a končí.

Red Bull dnes oznámil dvě důležité skutečnosti týkající se jezdců v jeho juniorském programu a možná i obsazení jedné ze sedaček v týmu Toro Rosso. Tam má zatím smlouvu pouze Carlos Sainz, Daniil Kvjat poslušně čeká na rozhodnutí šéfů.

V Singapuru a pak i v Malajsii, v USA a v Mexiku se prvního tréninku nezúčastní jeden ze závodních jezdců Toro Rosso a za volant se dostane Sean Gelael. Indonésan se už za volant STR12 dostal v testech na okruzích Sakhir a Hungaroring.

Zdá se, že Red Bull se chce zviditelnit v Indonésii. Není vidět moc jiných důvodů, proč dát takovou vzácnou šanci právě Gelaelovi. Šéf Toro Rosso ho pochválil za profesionalitu a dobrou zpětnou vazbu, ale v F2 letos zatím získal pouze tři body, přitom v této sérii (dříve GP2) závodí od poloviny sezony 2015. V monopostu naposledy vyhrál závod v roce 2012, v sérii Formule Pilota China. Na závodění v F1 nemůže ani pomyslet, nedovolí mu to bodový systém FIA.

Druhou novinkou je, že Red Bull dal padáka Nikovi Karimu. Finský závodník v roce 2015 vyhrál severoevropské mistrovství F4, ale loni byl ve evropské F3 desátý a letos je v sérii GP3 až na jedenáctém místě. Výrobce energetických nápojů usoudil, že z něj nikdy nebude šampión F1 a oznámil, že po skončení sezony ho už nebude dále podporovat.

Bylo by zajímavé vědět, co šéf juniorského programu Helmut Marko plánuje udělat s Pierrem Gaslym. Francouz loni vyhrál GP2, ale Toro Rosso přesto prodloužilo smlouvu s Kvjatem. Pokud by měl ruského závodníka nahradit příští rok, dávalo by smysl, aby páteční tréninky jezdil on a ne Gelael. Gaslymu se přitom začalo dařit i v exotické sérii Super Formule, v Motegi poprvé vyhrál a uprostřed sezony je na čtvrté příčce šampionátu.