Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Toro Rosso jako první prošlo nárazovými testy FIA

Toro Rosso jako první prošlo nárazovými testy FIA

Přípravy na novou sezonu v plném proudu

Tak už to pomaličku začíná. Start úvodní velké ceny je ještě velmi daleko, ale již tady máme první vlaštovku. Italské Toro Rosso potvrdilo, že šasi STR 14 úspěšně prošlo povinnými nárazovými testy Mezinárodní automobilové federace, což je pro vůz vstupenkou na společné zimní testy i do celé sezony.

"A jsme o krok blíže k návratu na závodní dráhu, prošli jsme nárazovými testy FIA," oznámil juniorský tým Red Bullu prostřednictvím sociální sítě Twitter.

Je pravděpodobné, že test proběhl v milánské CSI Laboratory, což je jedno z pouze tří zařízení s licencí k provádění tohoto typu testů. Zbývající dvě jsou ve Velké Británii, kde sídlí většina týmů.

Vůz musí absolvovat dohromady 21 testů spadajících do tří kategorii - dynamické (s vozem v pohybu), statické a s převráceným monopostem (pro případ havárie). Většina testů je statických a kontroluje se při nich odolnost vůči tlaku u klíčových částí vozu, jakými jsou kupříkladu přední, boční a zadní nárazové struktury, podlaha nebo oblast kokpitu.

První dosud oznámené představení vozu je naplánováno na 12. únor, kdy nám svůj vůz ukáže Renault a Racing Point. McLaren a Ferrari budou následovat hned poté. Prvním testovacím dnem na okruhu Barcelona-Catalunya bude 18. únor, ale některé týmy mohou ještě předtím využít tzv. filmovací den, aby vedle získání marketingových materiálů také ověřily funkčnost základních systémů nového vozu.