Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Todt: Žádný nový tým na obzoru

Todt: Žádný nový tým na obzoru

Počet seriózních projektů se rovná nule.

Jean Todt překvapivě oznámil, že FIA neotevře výběrové řízení na nový tým F1. Od okamžiku, kdy formuli 1 odkoupila společnost Liberty Media a začala investovat do její budoucnosti, objevovaly se zprávy o několika zájemcích o doplnění startovního roštu, který v současnosti čítá pouze 20 vozů. Podle podepsaných smluv by v šampionátu mělo být 10 až 12 týmů, tedy 20 až 24 vozů. Plány na další pokus o založení týmu Stefan GP těžící z podpory srbské vlády představil Zoran Stefanovic a padokem se šířila zpráva o náborářích hledajících zaměstnance pro nový tým z Číny. Todt nepopřel, že se setkal s pár zájemci, ale ani jeden z nich nemá projekt dostatečně seriózní na to, aby stál za detailnější prozkoumání.

"Nic, co bych nazval velmi seriózní nabídkou," řekl prezident Mezinárodní automobilové federace. "Když přijde seriózní návrh, jaký jsme dostali, když se chtěl do F1 dostat Haas, tak kvůli tomuto vážnému zájemci vypíšeme výběrové řízení."

F1 a FIA se tedy nehrnou do překotného přijímání nových týmů, se kterými by se ostatní museli dělit o sponzory a peníze od Liberty Media. Ale když se finanční situace menších týmů F1 zlepší, mohou na stole prezidenta FIA přistát více než dvě seriózní nabídky. Sice se nikdy nemá říkat nikdy, ale Todt by momentálně třináctý tým do F1 nevpustil.

"Momentálně v F1 soutěží deset týmů. Je to dobrý šampionát a maximální počet týmů je dvanáct, takže jsem připraven poslechnout si každý rozumný návrh. Pracujeme na tom, aby byl šampionát ještě lepší, ale dohodnuté maximum je dvanáct týmů."

Kdyby se právě naplno rozjíždělo budování nového týmu F1, byla by dobrá šance, že bude připraven začít sezonu 2019 spolu s ostatními. Jelikož se tak neděje, můžeme něco takového očekávat nejdříve v roce 2020.