Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Nový systém udělování superlicencí podpoří F2

Nový systém udělování superlicencí podpoří F2

Bude téměř povinnou zastávkou budoucích hvězd F1.

FIA už pár let usměrňuje nezbedné série monopostů a snaží se jim dát jasnou strukturu. Úspěchy jsou pouze částečné, přičemž zpřehlednění cesty do F1 nejvíce pomohlo odloučení Renaultu od série Formule V8 3.5 a přejmenování GP2 na F2. Opět živá F2 letos ještě jezdí se starými vozy vozy GP2, ale už příští rok dostane nový, ne nepodobný monopostům F1. FIA chce z této série udělat dobrou podívanou pro všechny diváky toužící vidět boje o místa ve formuli 1 a prý to podpoří opětovnou změnou systému pro získání superlicence potřebné k závodění v F1.

Body za umístění v konečném pořadí různých sérií začala FIA udělovat loni s cílem posílit jejich prestiž a zároveň z F1 vyhnat platící jezdce. To se jí, možná s malou výjimkou v podobě Ria Haryanta, daří. Původní jednoduchý systém byl ale nahrazen větším, zahrnujícím například i DTM, WRC a národní šampionáty F4 a potřebných 40 bodů za 3 roky se dá získat i v IndyCar, v F3, v elektrické Formuli E a ve vytrvalostních závodech. Avšak promotéři těchto sérií vyhráli pouze nakrátko, FIA plánuje opět posílit úlohu F2 na jejich úkor.

"Systém bodů k získání superlicence bude upravený," prozradil technický ředitel F2 Didier Perrin po odhalení nového vozu této série. "Závodění v F2 bude téměř povinné. Teoreticky ne, ale bude to preferovaná cesta do F1. To je moc důležité. Chceme, aby opět více záleželo na výsledcích v přímém porovnání a méně na objemu peněženky. F2 to posílí. Bude to série, kde jezdec dostane nejvíce bodů, a zároveň se stane nejlepší technickou přípravou na F1. Brzy to oznámíme veřejnosti. Nechci mluvit jménem FIA, ale udělá se vše pro to, aby závodění v F2 bylo téměř podmínkou postupu do F1."