Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

A vítězem v kategorii "Kolega M. Webbera" se stává...

A vítězem v kategorii "Kolega M. Webbera" se stává...

Nick Heidfeld!

Možná trochu podle očekávání, možná ne, ale týmovým kolegou Marka Webbera v týmu Williams se stává Nick Heidfeld!

Souboj Nicka Heidfelda a testovacího jezdce Williamsu Antónia Pizzonii plnil pravidelně stránky novin a de facto ze zimních testů udělal nefalšovanou předehru šampionátu, který začíná 4. března v australském Albert Parku.

Williams původně počítal s britským jezdcem Jensonem Buttonem, ale kvůli smluvním závazkům k týmu BAR ze spolupráce sešlo. Williams opustili jak Ralf Schumacher tak Juan Pablo Montoya a tým musel k Marku Webberovi najít někoho, kdo mu pomůže získat titul, který Williams získal naposled v roce 1997.

Favoritem byl António Pizzonia, protože tým znal ze své práce testovacího jezdce a nenabízel se žádný jiný talent, který by nebyl příliš velkým rizikem. Spíš jen jako formalitu si Williams vyzkoušel mediálně nevýrazného Nicka Heidfelda, který zrovna skončil rok ježdění pro Jordan Grand Prix.

Nick Heidfeld ovšem překvapil a rozhodnutí se odsunulo, aby si Williams mohl při rovných podmínkách vyzkoušet oba jezdce a jejich výkony zanalyzovat. Z tohoto srovnání vítězně vzešel právě Heidfeld a není bez zajímavosti, že v rozhodování hrála roli Pizzoniova minulost.

Ten totiž už jednou s Webberem závodil. Bylo to v roce 2002 v týmu Jaguar, tam ale za Webberovými výkony zaostával a po 11 závodech se s ním Jaguar rozloučil. Když Pizzonia podepsal znovu testovací smlouvu s Williamsem, pustil si Brazilec pusu na špacír a obvinil Jaguar z toho, že Webbera technicky preferoval.

To Webbera hodně naštvalo a Williamsův podpis na jeho smlouvě ještě nestačil ani zaschnout a už se do Pizzonii veřejně pustil. Tenkrát musel Frank Williams zakročit a sebevědomému Australanovi vysvětlit, že tento styl spolupráce se u něj nepraktikuje.

Nick Heidfeld tak po letech ve formuli 1 získal místo ve špičkovém týmu poté, co jej jeho někdejší týmový kolega v Sauberu Kimi Räikkönen předehnal v souboji o místo o Heidfeldova smluvního partnera týmu McLaren.

Tým dnes veřejnosti představí své nové auto Williams FW27. Zprávy z představení vozu včetně jeho fotografií přineseme během dne.