Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren doplatil na slabé výsledky a je ve finanční ztrátě

McLaren doplatil na slabé výsledky a je ve finanční ztrátě

Tým z Wokingu balancuje na hraně

McLaren byl ještě v roce 2015 ziskový, ale za loňský rok zaúčtoval ztrátu. Reálné rozdíly naštěstí nejsou, na poměry velkého týmu F1, příliš výrazné.

V prvním roce spolupráce s Hondou byl v zisku 5,2 milionu britských liber, přičemž obrat byl na úrovni 188 milionů. V roce 2016 se ovšem dostavily důsledky slabé sezony 2015. Až deváté místo v Poháru konstruktérů znamenalo ztrátu milionů liber od Formula One Management.

Projevily se i zvýšené investice do vývoje vozu. McLaren se navíc zároveň přizpůsoboval zcela nové pohonné jednotce Hondy, která letos upustila od "konceptu nula". Tým z Wokingu na vývoj utratil 23,7 milionu, což je o 4,6 milionu více než v roce 2015. Výsledkem byly snížení obratu o 8 milionů a finanční ztráta 3,2 milionu.

Loni dosáhlo partnerství McLaren-Honda zlepšení na trati i v pořadí Poháru konstruktérů, takže finanční výsledky za tento rok by mohly být lepší. Jenže inženýři stojí před výzvou opět překopat vůz, tentokrát kvůli využití pohonné jednotky Renault. Za tu bude McLaren platit, i když zahraniční média předpokládají, že marketingová dohoda s Renaultem její cenu sníží. Projevit se bude muset i opětovný pád téměř až na dno v Poháru konstruktérů, v němž je McLaren opět devátý.