Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Palmer ztratí 20 a Alonso dokonce 35 míst

Palmer ztratí 20 a Alonso dokonce 35 míst

Dozadu na roštu se posune také Räikkönen

Ještě včera to vypadalo tak, že poslední místo na zítřejším startovním roštu má rezervováno Carlos Sainz a dnes už je všechno jinak.

Renault v noci vyměnil u vozu Jolyona Palmera MGU-H, motor a turbo. Jelikož se jedná o pátý motor, šesté turbo a šesté MGU-H a Renault načal Palmerovu šestou pohonnou jednotku, čeká ho trest ztráty 20 startovních pozic. Stejné komponenty Renault vyměnil Sainzovi a i jejich tresty jsou stejně velké, takže v dnešní kvalifikaci budou tito dva jezdci přímými soupeři. Avšak ani poražený téměř jistě neodstartuje poslední. To místo má nyní rezervováno Fernando Alonso.

Mechanici Hondy a McLarenu porušili zákaz noční práce a po druhém tréninku vyměnili na voze španělského jezdce celou pohonnou jednotku. Po objevení úniku kapaliny z hydraulického systému bylo rozhodnuto, že Alonso před domácím závodem Hondy dostane osmý spalovací motor, desáté turbo, desáté MGU-H, osmé MGU-K, sedmou baterii a šestou řídící elektroniku. Šest nových komponent a k tomu ještě použití již desáté pohonné jednotky znamená trest ztráty 35 startovacích pozic.

Japonští fanoušci, kteří si koupili lístky na kvalifikaci, tak nejspíš neuvidí Alonsa jet naplno. Spolu s Palmerem a Sainzem musí doufat, že v neděli během závodu zaprší nebo alespoň vyjede safety car.

Připomeňme, že Valtteri Bottas ztratí pět míst kvůli předčasné výměně převodovky.

Aktualizace: O pět míst klesne i Kimi Räikkonen, jelikož po nehodě ve třetím tréninku mu Ferrari muselo dát novou převodovku.