Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari bez Santanderu, McLaren s Petrobrasem?

Ferrari bez Santanderu, McLaren s Petrobrasem?

Miliony eur přicházejí a zase odcházejí

Když skončila sezona, u dvou historicky nejúspěšnějších týmů již bylo údajně dobojováno i na poli financí pro rok 2018.

Scuderia Ferrari a Banco Santander se údajně nedohodly na prodloužení sponzorské smlouvy na roky 2018 a další. Přitom končící smlouva prý Ferrari přinášela až 40 milionů eur ročně, jelikož Santander byl nejlépe viditelným sponzorem na voze nejpopulárnějšího týmu F1. Zabral si prestižní zadní křídlo spolu s předním a jeho logo bylo vždycky dobře vidět i z bočních záběrů.

Španělský Santander však k Ferrari přišel spolu s Fernandem Alonsem v roce 2010 a před sezonou 2014 podepsal smlouvu na další čtyři roky, přičemž Španěl z týmu odešel do McLarenu. El Confidencial informuje, že jednání Ferrari se Santanderem skončilo neúspěchem a na stole je už jenom možnost, že se španělský bankovní gigant zařadí do skupiny menších sponzorů italského týmu.

Ferrari ztratilo a McLaren získal, tedy pokud budeme věřit brazilské televizi. Brazilský ropný gigant Petrobras, bývalý sponzor Williamsu, již podepsal smlouvu s týmem z Wokingu. Nevíme ale, zda by se mělo jednat pouze o sponzoring nebo se Petrobras pustí i do vývoje paliva a maziv. V této oblasti McLaren dlouho spolupracoval s Esso/Mobil 1, ale tahle skupina odešla k Red Bullu a McLaren s Hondou začaly používat palivo BP a maziva Castrol. Je to ale pouze technická spolupráce, britský koncern sponzoruje tovární tým Renaultu. Nyní bude McLaren používat motory Renault, což by spolupráci s Castrol/BP zjednodušilo a pokud zůstane pouze na dodavatelsko-odběratelské úrovni, Petrobras může dát na oranžový vůz své nálepky.

Junior McLarenu Lando Norris bude příští rok závodit ve F2 za tým Carlin, kde bude jeho týmovým kolegou 19letý Brazilec podporovaný Petrobrasem Sergio Sette Câmara, jenž byl loni vyřazen z juniorského programu Red Bullu. Připomeňme, že po odchodu Felipeho Massy se velkých cen nebude účastnit ani jeden Brazilec, ačkoli F1 se v této lidnaté zemi těší velké oblibě.

Výkonný ředitel McLarenu Zak Brown v Abú Zabí prozradil, že posledních pár měsíců se týmu po obchodní stránce dařilo a získal dva nové sponzory, jejichž jména budou oznámeny později.