Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jen zkušený nováček mohl zvládnout takový závěr sezony

Jen zkušený nováček mohl zvládnout takový závěr sezony

Osm závodů během osmi víkendů

Kdo to je "zkušený nováček"? To je 28letý jezdec, který po patnácti letech závodění v monopostech a nejrychlejších sportovních vozech dostal konečně šanci ve F1. Brendon Hartley si myslí, že bez bohatých zkušeností by ani nebylo možné zvládnout tak náročný program, jaký měl on v týdnech poté, co přijal nečekanou nabídku závodit za Toro Rosso. Novozélandský jezdec má totiž víceletý kontrakt s automobilkou Porsche a pouze stažení jejího týmu z WEC mu příští rok umožní soustředit se na F1. Jenže z letošních závazků ho německý zaměstnavatel neuvolnil. Hartley kvůli tomu za osm po sobě jdoucích víkendů absolvoval osm závodů.

Nejprve byl 7. října součástí tříčlenné posádky, která ve voze Nissan Onroak DPi v USA vyhrála závod Petit Le Mans, prestižní součást šampionátu SportsCar. Následovaly závody v Japonsku (WEC), USA (F1), Mexiku (F1), Číně (WEC), Brazílii (F1), závěr WEC v Bahrajnu a poslední VC F1 v Abú Zabí.

"Myslím, že před osmi, devíti lety bych to nedokázal," přiznal Hartley. "Ten tlak, různé stresy, dělání více věcí najednou... Jsem spokojený s tím, jak jsem to zvládl. Nejednou jsem cítil velkou únavu, ale před posledními závody jsem už neletěl přes tolik časových pásem, to mi pomohlo. Tým byl skvělý a dával pozor, aby mě nepřetěžoval, když to nebylo nutné. Vše se dělalo tak nekomplikovaně, jak to jen bylo možné."