Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Dokument odhalil hrozbu Alonsova okamžitého odchodu

Dokument odhalil hrozbu Alonsova okamžitého odchodu

Myslel si, že další rok s Hondou už nezvládne

Amazon připravil něco pro fanoušky F1 a hlavně McLarenu. Nejstarší britský tým na začátku roku 2017 souhlasil s tím, aby filmaři zaznamenali jeho nejbližší kroky. Možná doufali, že to bude příběh prvního skvělého roku od obnovení partnerství s Hondou, ale nakonec je dokument Grand Prix Driver svědectvím o tom, jak McLaren loni trpěl.

Během zimních testů dostávali novináři od členů týmu odpovědi typu "Ještě nevíme...", "Uvidíme...", "Bude to dlouhá sezona...". Pouze Fernando Alonso otevřeně přiznával, že výsledek práce japonských inženýrů je stále stejnou katastrofou jako před dvěma roky, když Honda začínala. Před štábem dokumentu, jenž se měl k divákům dostat až za rok, ale mohl být otevřenější i Éric Boullier, závodní ředitel týmu. Ten se obával, že Alonso práskne dveřmi a následně se mu pod rukama rozpadne celý tým ambiciózních, ale ohromně frustrovaných lidí.

"Řekne: Víte co, lidi? Ciao bello. Nezůstane tady. Jsem si stoprocentně jistý, že nezůstane..." obával se Éric Boullier poté, co Fernando Alonso v Barceloně vystoupil z vozu a zuřil.

Boullier později dodal: "Po tomto testu je Fernando pořádně nasraný. Do očí nám řekl: Možná přehodnotím svůj názor na to, zda bych měl závodit, protože další takový rok už nepřežiji. Nyní se obávám hlavně toho, že se zhroutí celý tým. Všichni víme, jak funguje dominový efekt. Víte, jak to v F1 funguje. Když jste slabí, konkurenti přijdou a vezmou vám každého, koho chtějí do svého týmu. Tým musíte budovat roky, ale do šesti měsíců může být po něm."

Hondy a jejích problémů měl už po krk i provozní ředitel Jonathan Neale: "Co je moc, to je moc. Skončili jsme. Už nebudeme slepě důvěřovat, ten experiment skončil. Nyní musíme najít jinou cestu, potřebujeme nový plán."

Dokument obsahuje také radiokomunikaci mezi boxovou zídkou a Alonsovým kokpitem.

"Takto se nedá jezdit, je to příliš nebezpečné," oznámil dvojnásobný šampion po jednom kole. "Otřesné vyvážení a zadek kvůli jízdním vlastnostem. Takto nejde testovat."

A později: "To je opravdu (vypípané slovo) motor. Opravdu (píp) pohonná jednotka.