Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Massa nebyl mentor

Massa nebyl mentor

Strollovi chybět nebude

Když po sezoně 2016 nečekaně ukončil kariéru Nico Rosberg a Williams Mercedesu (za nemalý obnos) přenechal Valtteriho Bottase, Felipe Massa dostal nabídku oddálit ukončení kariéry v F1 o jeden rok. Říkalo se, že tým potřebuje zkušeného jezdce a Lance Stroll, který do F1 skočil rovnou z F3, učitele. Kanadský mladík ale po dvanácti měsících tvrdí, že od Massy se nic nenaučil a ani nechtěl.

"Nevzpomínám si na žádné lekce, nic podobného," cituje Strolla Motorsport. "Byl to týmový kolega jako každý jiný. Byl zaneprázdněný tím, že se snažil jezdit co nejrychleji. Já jsem se také snažil být co nejrychlejší. To je všechno. Nic víc.

Nevím, proč si lidé myslí, že měl být mým trenérem nebo mentorem. Nebyl. On si dělal svou práci a já svou a ten z nás, kdo ji odvedl lépe, byl pak vpředu. Mně je jedno, jestli je ve druhém voze někdo s patnácti lety nebo jedním rokem zkušeností."

Ať už Stroll udělal dobře nebo špatně, byla to jednorázová příležitost. Massa přilbu F1 už opravdu pověsil na hřebík a Strollovým kolegou je nováček Sergej Sirotkin. Deficit zkušeností s vozy F1 a usměrňováním jejich vývoje u dvojice závodníků alespoň částečně kompentovat Robert Kubica na postu testovacího jezdce, byť on sám bude potřebovat čas na sžití se současnou generací monopostů a pneumatik F1.

"Robert nám může velmi pomoci. Felipe byl v tomto ohledu důležitý, pomáhal týmu s vývojem, když se zaváděla nová pravidla, a Robert je toho také schopen. Zdá se, že (v Abú Zabí) pochopil, v čem spočíval problém vozu a pozitivní ohlasy přišly i z Renaultu, se kterým testoval v Maďarsku."