Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kubica pojede páteční tréninky

Kubica pojede páteční tréninky

Polský pilot oslaví návrat po sedmileté pauze

Robert Kubica se v průběhu sezony zúčastní tří pátečních tréninků – v Barceloně, na Red Bull Ringu a ještě jednom zatím neurčeném okruhu. Bylo to oznámeno na čtvrteční londýnské prezentaci týmu Williams.

Třiatřicetiletý Polák tak okusí atmosféru velkých cen F1 po sedmileté pauze. V jezdecké sestavě stáje je suverénně nejstarší – Strollovi a Sirotkinovi je dohromady 41… „Jsou o hodně mladší než já. A od časů, kdy jsem já byl v jejich věku, se toho hodně změnilo,“ konstatoval „veterán“ s úsměvem. „Teď toho vím mnohem víc, než když mně bylo jednadvacet. Tehdy jsem byl přesvědčen, že jsem sežral všechnu moudrost světa. Život mě potom dokonale vyškolil. Každopádně jsem šťastný, že tu dnes mohu být.

Kubica není v pozici rezervisty poprvé v kariéře. Zastával ji už v roce 2006 u BMW. Ve VC Maďarska pak v kokpitu nahradil potížistu Jacquese Villeneuvea a při třetím startu v Monze už vystoupil na pódium. „Tehdy neplatila tak striktní pravidla pro testování, takže jsem měl šanci auto důkladně poznat. Nyní to doháním na simulátoru,“ podotkl. „Samozřejmě bych rád zase závodil. Ale před dvanácti měsíci jsem s tímhle vozem nebyl vůbec schopný vyjet, myslel jsem, že můj strop bude WEC. Od té doby jsem se posunul o velký krok dál. Jsem si jistý jako nikdy předtím, že to dokážu.“